Českotřebovský deník 10/2020 (9. ledna)       
Parník hledá nového kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice
Ústecká 160, 560 03 Česká Třebová 
ZŠ Parník   
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
→ ihned učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek
(záskok za nemoc) s nástupem ihned nebo dle domluvy
Nabídky životopisů posílejte na reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.

Klavírní virtuos Jan Jiraský vystoupil na prvním koncertu roku

Obvykle bývá jako první v roce zařazen Tříkrálový koncert. Bylo to tak v České Třebové po celých předešlých 19 let. Letos je Tříkrálový koncert o dva dny později. Koncerty KPH budou v lednu vlastně dominantní, protože na 23. 1. je ještě zařazen odložený prosincový koncert Jaroslava Dvorského a Jakuba Pustiny "2 tenoři". Není tedy pravda, že by byl měsíc leden na koncerty chudší než   jiné měsíce. Můžeme ještě započítat tradiční Koncert učitelů ZUŠ, který se uskuteční v Malé scéně 22. ledna.
Na klavírní recitál Jana Jiraského opět přišla dobrá návštěva. Potěšující je početná účast žáků českotřebovské Zušky potvrzující dobrou spolupráci Kulturního centra a základní umělecké školy. Byl to úchvatný koncert umocněný tím, že sám klavírní virtuóz dokázal svá (zcela zpaměti) interpretovaná díla zajímavě popsat, vysvětlit jejich vznik a to tak, že bylo výkladu dobře rozumět. V první části koncertu Jan Jiraský přednesl klasická díla - Händelovu suitu B dur a potom o dost mladší Brahmsovy Variace právě na Händelovo téma .Úchvatná paměť a  dokonalá interpretace.  Po přestávce se pak klavírní virtuóz věnoval  dílu Leoše Janáčka a prezentoval tedy opět  zcela jinou muziku. Koncert byl pořadateli velmi dobře připraven, bohatě vybavený program také obsahoval pozvánku na další lednový pěvecký koncert i další zajímavosti ze světa hudby. Všichni posluchači si odnášeli z koncertu silné zážitky. (mm)
Další fotografie najdete ZDE.   Koncert si můžete připomenout na krátkém videu ZDE

Rádio Orlicko má nové studio

Uplynul rok od přesunutí vysílače regionálního rádia Orlicko na významnější kótu. Zvýšení velikosti území pokrytého signálem 95,5 MHz ale nezůstalo jedinou novinkou této unikátní stanice českého éteru. V listopadu roku 2019 začaly práce na novém vysílacím studiu a na začátku roku 2020 se stanice přemístila ze stávajícího prostorově nevyhovujícího místa ve výškové budově Elitexu do nového studia. Radio Orlicko nyní nově můžete najít v Ústí nad Orlicí na Tvardkově ulici v budově, kde sídlí společnost Konzum, v 6. patře budovy.  Rádio má nyní k dispozici větší prostor, novou techniku svého studia. Díky ní lze nejen zkvalitnit  signál distribuovaný k vysílači, ale lze i posluchače přímo zapojit i do vysílání pomocí telefonu, což dosud možné nebylo.  Rádio Orlicko zůstává nadále nízkonákladovou stanicí tvořenou dobrovolníky a nadšenci. "Všichni z rádia děláme svou práci  ve volném čase, pro zábavu, nadšenecky. Z vysílání žánrových pořadů je cítit zapálení pro věc a to je ta přidaná, hodnota, říká majitel rádia Věroslav Musil.
Od nového roku nabídne rádio další nové pořady, došlo k rozšíření hudebního rozsahu stanice. Letos dojde také k obnovení aktualizovaného kulturního servisu, kde se posluchači  aktuálně dozví o chystaných kulturních, ale i dalších akcích v regionu a plánuje se i krátké a výstižné denní zpravodajství o dění v regionu.
 
Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár v kuchyni v Chocni
Čtyři jednotky hasičů likvidovaly ve středu 8. ledna 2020 dopoledne požár v kuchyni bytu bytového domu v Chocni. Jednalo se o požár v kuchyni a osoba, která v bytě spala, včas před plameny unikla. Požár se podařilo jednotkám zlikvidovat za 42 minut od nahlášení události na operační a informační středisko hasičů. Velitel zásahu nechal na místo přivolat posádku záchranné služby, a to pro preventivní kontrolu muže, který se v zakouřeném bytě nacházel a spal tam po noční službě. Za požár ale může žena, která před odchodem do zaměstnání vykouřila tři cigarety, které nejprve nedbale „zhasla“ v popelníku a poté nedopalky z popelníku vysypala do odpadkového koše.  Ten se následně vznítil. Při požáru došlo navíc k prohoření přívodní hadice u myčky a vytopen byl byt, který se nacházel pod požárem zasaženou bytovou jednotkou. Škoda byla předběžně vyčíslena na 557 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun.
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.

První  výstava roku 2020 v Kulturním centru: Tomáš Šmilauer

Slavnostní vernisáži za dobré účasti veřejnosti byla ve čtvrtek 9.ledna zahájena výstava Tomáše Šmilauera "Dění v krajině", který sám výstavu připravoval a který byl na vernisáži přítomen. Výstava bude jistě dobře navštívena, svědčí o tom o ohlas na vernisáži, na které byla velká účast zejména orlickoústeckých přátel výtvarného umění. Na klavír vernisáž doprovodila Zdena Hájková, učitelka českotřebovské základní umělecké školy, vernisážovou řeč přednesla PhDr. Ludmila Kesselghruberová. Pokračování článku najdete ZDE

Českotřebovský deník zahájil spolupráci s webem ORLICKY.NET

V podstatě to znamená, že příspěvky z Českotřebovského deníku (nekomerčního charakteru) budou nyní také poskytovány ke zveřejnění  na portálu ORLICKÝ NET, který má dosah v celé oblasti Podorlicka a Orlických hor, tedy např. od Moravské Třebové po Náchod, Českou Třebovou zahrnuje. Centrum jeho dění a sledování je především v okrese Rychnově nad Kněžnou, kde činnost zahájil ale sleduje dětí v daleko širší oblasti, dle mého názoru ne zcela systematicky. Poskytováním "českotřebovského zpravodajství" tedy jednak šíříme informace o zdejším dění dál, jednak podstatně zvyšujeme počet lidí, ke kterým se informace z Českotřebovského deníku dostanou. Pro uživatele a autory příspěvků je významná možnost rozsáhlého působení Orlického netu na sociálních sítích. Spolupráce byla zahájena dnes 9. ledna a každý den se tedy budou českotřebovské příspěvky objevovat také na tomto webu s širším  regionálním dosahem.
 
Šetkání ústeckých podnikatelů se vedením města Ústí n. O.

Ve středu 8. ledna se v Hernychově vile konalo každoroční setkání vedení našeho města s místními podnikateli. Diskutovanými tématy tradičního neformálního setkání byl plánovaný rozvoj města, revitalizace územní areálu Perla 01 nebo odpadové hospodářství v roce 2020. V úvodu setkání poděkoval starosta Petr Hájek, společně s místostarosty Jiřím Preclíkem, Pavlem Svatošem a Matoušem Pořickým, přítomným zástupcům firem za podporu městem pořádaných akcí a za spolupráci v roce 2019. Pro zájemce byla připravena prohlídka aktuálních expozic městského muzea s výkladem. Setkání se účastnily 3 desítky místních podnikatelů.
 
Region Orlické hory a Podorlicko = SLOW DESTINATION

Ve světě je pojem Slow tourism nebo také Slow travel již zcela běžný (pomalé cestování). Inspirací se stali spisovatelé cestopisů z 19. století, kteří se stavěli proti neustálému zrychlování doby. Turisté, kteří vyhledávají tento typ cestování, se nehoní za tím, aby viděli co nejvíce. Očekávají méně a více intenzivnějších zážitků a prožitků z místa, které navštíví. Region Orlické hory a Podorlicko je připraven a vstupuje do dalšího roku s puncem SLOW DESTINATION. 
Orlické hory a Podorlicko jsou klidnou, mírnou a přívětivou turistickou oblastí, která je charakteristická pohodou, vybízející k zastavení a prožití chvil bez spěchu a stresu. Je stále více vyhledávanou turistickou oblastí – pro mnohé zajímavou neznámou, která vyzývá k návštěvě, poznání a objevování. Krásná příroda se zde snoubí se zcela mimořádným bohatstvím kulturních památek, stále živými tradicemi i zachovalou lidovou architekturou. Typické jsou táhlé horské hřbety s dalekými výhledy i hluboká a romantická údolí řek. Hlavní páteří oblasti je vlastní hřeben Orlických hor s chráněnou krajinnou oblastí, který lemuje státní hranici s Polskem, geografickou osou Podorlicka je významná dvojice řek – Tichá a Divoká Orlice.  Region má své kulturní a historické dědictví, ať to jsou tradice, krajina, místní ruční, řemeslná nebo zemědělská výroba, historické stavby, ale také velké genius loci. Produkt Zámky na Orlici-Česká Loira se totiž od roku 2017 může chlubit titulem Evropské excelentní destinace!  Orlické hory a Podorlicko tvoří přátelské destinace pro cestování vlakem či na kole, spoustu míst lze objevit pěšky. Orlické hory a Podorlicko jsou SLOW! 
 
Na Zimní olympijské hry mládeže v Lausanne vyráží také sportovci z Pardubického kraje

Ve švýcarském Lausanne dnes startují Zimní olympijské hry mládeže, které potrvají do 22. ledna. Soutěžit zde bude celkem 74 českých sportovců ve věku od 15 do 18 let. Svá želízka v ohni bude mít i Pardubický kraj, který by mělo zastupovat celkem 10 mladých sportovců.
René Živný, radní Pardubického kraje pro sport a sám bývalý olympionik je z takového velkého zastoupení našich sportovců nadšený. „Tato mezinárodní mládežnická olympiáda je již plnohodnotnou generálkou olympiády velké. Panují zde v podstatě stejná pravidla a je tu stejná atmosféra. Je historicky doložené, že řada sportovců z mládežnické olympiády později reprezentuje svojí zemi i na olympiádě klasické.“
Pardubický kraj budou reprezentovat biatlonisté Svatava Mikysková, Luděk Abrahám a Jan Semirád, freestylový lyžař Štěpán Hudeček, alpský lyžař David Kubeš, hokejistky Adriana Dubová s Andreou Trnkovou a v novince - dovednostních soutěžích ledního hokeje 3 na 3, se k Andree Trnkové přidají Barbora Dalecká a Dominik Pavlata.
René Živný je rád, že na přípravu řady sportovců z našeho regionu Pardubický kraj dlouhodobě přispívá. „ V systému individuálních dotací talentovaným sportovcům dlouhodobě podporujeme sportovní růst lyžařů Davida Kubeše a Štěpána Hudečka. Stejně tak je naším sportovním diamantem regionu biatlonový klub v Letohradu, kde pravidelně přispíváme většími částkami na rozvoj areálu. Podpora sportu je i nadále naší krajskou prioritou a o to větší radost máme z toho, když se naši mladí sportovci probojují na největší svátek všech sportovců – olympijské hry,“ uvedl radní odpovědný za sport.
 
Tříkrálové průvody na Orlicku

11. ledna Lanškroun – od 10 hodin vyjde průvod z náměstí J. M. Marků ke kostelu sv. Václava, odkud projde do prostor muzea v Lanškrouně.

11. ledna Letohrad – v 16 hodin vyjde průvod za doprovodu loučí od kulturního domu, zastaví se v Novém dvoře. Poté bude pokračovat na Václavské náměstí.

12. ledna Dolní Dobrouč – od 9 hodin mše v kostele svatého Mikuláše, v 10.15 příjezd Tří králů, poté průvod k hasičské zbrojnici a zpět.

12. ledna Ústí nad Orlicí – v 15.30 hodin vystoupí u ZŠ Bratří Čapků dětský sbor a Hubertovi trubači, průvod s loučemi vyjde k muzeu dál na náměstí a ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

 
Alejí roku 2019 se stala památná alej u Rakovnického potoka.

V Pardubickém kraji bodovalo švestkové stromořadí u Podrážek
Prvenství v devátém ročníku ankety míří do Středočeského kraje. Historická alej u Rakovnického potoka, kterou tvoří lípy, jilmy a javory, si získala přízeň 731 hlasujících. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli. V Pardubickém kraji zvítězilo stromořadí švestek u Podrážek, které získalo 125 hlasů. Celkové výsledky ankety za rok 2019 najdete na www.alejroku.cz/2019/vysledky-2019  V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí.

Výsledky ankety v Pardubickém kraji

 

Název

Počet hlasů

1

Švestkové stromořadí u Podrážek

125

2

Zaječická jeřábová alej Na Příčnici

58

3

Sakurová alej 9.května v Litomyšli

37

4

Březová alej Studnice-Hlinsko

27

5

Lipová alej Hoješín

23

6

Slatiňanská kaštanka

21

7

Březová alej za rybníkem Višňáry

3

Celorepublikovou vítězku, alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a s délkou 3,7 km je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století za účelem zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Autor vítězné nominace získá let balonem od LuckyBalon.