Českotřebovský deník 86/2013 (26/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Turnaj nejmenších hokejistů - I. ročník Memoriálu Stanislava Fišera  

Turnaj se uskutečnil za účasti družstev mladých hokejistů zvlášť pro ročník 2015 a zvlášť pro ročník 2016, účastnili se jej mladí hokejisté Lokomotivy Česká Třebová, Spartaku Choceň, HC Chrudim a HC Nové Město nad Metují.  Pořadatelé z oddílu ledního hokeje českotřebovské Lokomotivy udělali spoustu organizátorské práce, aby zajistili pro mladé hokejisty tuto poslední možnost změřit své síly před rozpuštěním ledu a ukončením ledové sezóny. Bylo potřeba zajistit hodně věcí a myslím, že se to podařilo na jedničku. Turnaj se konal  jako I. ročník  Memoriálu Stanislava Fišara, českotřebovského sportovce a hokejisty, který si toto připomenutí rozhodně zaslouží.  Číslovka na  Memoriálu svědčí o tom, že budou i další ročníky a že se tedy toto opravdu velmi milé měření sil těch nejmenších hokejistů bude dále pokračovat. Všem trenérům spolupracovníkům a funkcionářům hokejového oddílu je třeba popřát hodně sil do další práce s mládeží, dělají to opravdu dobře. přejme jim další zlepšení podmínek, které by si skutečně zasloužili.  

Připomeňme zesnulého generála v.v. Emila Bočka

Dne 25. března 2023 zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček, bylo mu 100 let.
 
Při této příležitosti bych rád zveřejnil fotografii, kterou mi darovala paní kpt. v. v. Božena Ivanová, veteránka druhé světové války a čestná občanka města Česká Třebová.
 
Je to fotografie ze slavnosti na Pražském hradě před 4 lety.
 
Od této doby  dostala Božena ocenění prezidentem republiky. byla povýšena do hodnosti kapitána .
 
Ke Dni veteránů 11.11. 2021  bylo Boženě Ivanové uděleno čestní občanství města Česká Třebová.
 
 
 
 
Vladimír Hampl ml.

 DNES KONČÍ NA ZIMÁKU SEZÓNA 2022/23 S LEDOVOU PLOCHOU  

V neděli 26.3.2023 končí sezona s ledovou plochou. Od pondělí 27.3.2023 začíná rozpouštění ledu a následuje příprava zimního stadionu  na letní provoz s in line plochou. Vše by mělo být připraveno tak, aby po velikonocích mohlo odstartovat letní využité zimáku pro další druhy sportovní činnosti.


Krajský volejbalový přebor mužů  zakončil sezónu

Posledním dvojkolem byla zakončena sezóny krajského halového volejbalového přeboru. Krajským přeborníkem se stalo družstvo SK Rybník, které si titul vybojovalo již v předstihu několik kol před koncem soutěže. V závěrečné tabulce má 12ti bodový náskok.  V posledním kole hrály Rybník venku v Kerharticích, shodou okolností s druhým týmem tabulky. První utkání dopadlo pro hostující Rybník dobře, byla top výhra 3 : 1 na sety. V druhém zápase však byli zase lepší domácí - Kerhartice porazily Rybník 3 : 0.  V tabulce se již posledním kolem nic nezměnilo.  V soutěži hraje ještě družstvo Sokola Česká Třebová II., které hostilo tým Slavia Hradec Králové. první zápas přesvědčivě vyhráli 3 : 0, ale v druhý zápas byl pětisetovou bitvou, ve které nakonec zvítězila hostující Slavia Hradec Králové. Sokol II je v tabulce na předposledním 7. místě
Soupiska krajského přeborníka - SK Rybník:
Blažek Martin 1999  Cifrain Antonín 1973  Horák Jan 1976  Hyka Karel 1966  Janda Martin 1971  Kalousek Tomáš 1974
Langer Matouš 1992  Lavička Vlad 1976  Lederer Leoš 1977  Müller Tomáš 1983  Skipala Aleš 1986  Zemek Tomáš 1985
Štancl Jiří 1977  Štech Miroslav 1972  Štusák Vladimír 1969  Kolář Martin 1973 (vedoucí družstva)


Hokejbalisté Lokomotivy doma porazili Chlumec nad Cidlinou

V sobotu 25. března se v aréně v Benátkách konal duel týmu Lokomotivy Česká Třebová a HBC Chlumec nad Cidlinou. Bylo to vyrovnané utkání, ve kterém ovšem domácí vždy vedli a hosté vyrovnali.  Miska vah se nakonec přiklonila k domácím, vítězný gól padl ve 41. hry minutě díky Radovanu Hájkovi. Domácí byli přece jen o stupínek lepší, dokázali např. využít dvě přesilové hry, hosté jen jednu jedinou.  V tabulce II. ligy skupiny Čechy - východ je Lokomotiva nyní na 2. místě o 2 body za SK Prachovice, má všk o 1 odehraný zápas méně.


Kuželkáři Lokomotivy porazili Náchod a jsou v čele divizní tabulky!

Dobrá forma českotřebovských kuželkářů, chválená minulý týden se opět potvrdila. Dokázali poraziot B tým Náchoda s velmi dobrými výsledky. V tabulce se dle očekávání vyšvihli do čela, ačkoliv mají o jeden zápas méně než soupeři.  Mají také v tabulce nejvyšší průměrný bodový výsledek.

Stavbou centrálního příjmu investice do pardubické nemocnice nekončí

¨Pavilon s urgentním příjmem v Pardubické nemocnici se stane novým centrem nemocnice. Na stavbu za více jak dvě miliardy korun včetně vybavení získala akciová společnost Pardubického kraje dotace z programu REACT EU ve výši 500 milionů korun. Ani po dokončení této největší investice v dějinách kraje však investiční aktivita v nemocničním areálu neustane. O dalších plánech a přesunech jednotlivých oddělení proto s vedením Nemocnice Pardubického kraje jednali zástupci krajské samosprávy.
„I přesto, že je v tuto chvíli stavba nového pavilonu v Pardubické nemocnici teprve dokončována, již nyní je třeba řešit, jakým způsobem se bude dlouhodobě nemocniční areál vyvíjet. Na přesun chirurgických oborů do nově vznikajícího pavilonu totiž naváže řada dalších změn. Své místo do budoucna změní i další oddělení a tvář nemocnice tak projde celkovou změnou. Proto jsme s vedením nemocnice projednali generel rozvoje areálu po dokončení centrálního příjmu. V tuto chvíli hovoříme o několika fázích s tím, že jsme si rozdělili úkoly na krátkodobé a dlouhodobé. Ty krátkodobé jsou k bezprostřední realizaci a dlouhodobé dle finančních možností kraje a nemocnic. I nadále platí, že budeme samozřejmě aktivně vyhledávat potenciální externí zdroje. Naší prioritou i nadále zůstává nová lůžková část Svitavské nemocnice, ale přípravy se nesmí zastavit ani v Pardubicích,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Rozvoj areálu je v tuto chvíli plánován v šesti základních etapách. Momentálně se nacházíme v tzv. fázi 0, kdy je třeba dokončit nový pavilon včetně veškerých napojení. Návaznost dalších kroků pak určují potřeby nemocnice. „Nejprve se musí přesunout chirurgické obory z budovy 27 do nového pavilonu. Následně se budova z roku 1994 opraví. Nepůjde ale jen o interiér, důraz budeme klást i na energetickou udržitelnost jejího provozu. V budoucnu se pak počítá s tím, že by se do ní měla přesunout část lůžkové kapacity interních oborů. Ve stávající budově 28, kde se momentálně nachází třeba interní oddělení, bychom pak vzhledem k demografickému vývoji chtěli ponechat a investovat do rozvoje oddělení geriatrie a rehabilitace,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové panuje shoda na tom, že se budou tyto kroky připravovat paralelně s dostavbou centrálního příjmu. „V průběhu prvního pololetí bychom ve spolupráci s nemocnicí a naším odborem zdravotnictví připravili investiční záměr na ty investice, které jsou realizovatelné v kratším časovém horizontu. Zároveň o ně budou rozšířeny naše pravidelné kontrolní dny k výstavbě nového pavilonu, protože je vnímáme jako nedílnou součást projektu,“ uvedla Matoušková. TZ

Kraj bude nakupovat plyn na léta 2024 a 2025 na pražské komoditní burze

Na posledním jednání rozhodli radní Pardubického kraje o způsobu nákupu plynu pro další roky. Hejtmanství bude komoditu pro roky 2024 a 2025 postupně soutěžit na pražské burze PXE, ceny budou záviset na aktuální situaci na trhu.
V minulosti jsme elektrickou energii a plyn fixně nakoupili pro rok 2022. Pro elektrickou energii jsme pak vysoutěžili dodavatele PRE Praha pro postupný nákup až do roku 2025. Dodavatele pro postupný nákup plynu na léta 2023, 2024 a 2025 se vzhledem k bezprecedentní energetické situaci nepodařilo sehnat, proto jsme se rozhodli pro rok 2023 realizovat aukci na dodavatele dle spotových cen a pravidel schválených vládou s nejnižší marží. Jelikož se teď situace na trhu uklidňuje a klesají ceny, nastal vhodný čas zajistit dodavatele pro roky 2024 a 2025 formou aukce na nejnižší marži pro postupný nákup. Aukce se uskuteční na pražské komoditní burze PXE, s níž již máme zkušenosti,“ uvedl radní Alexandr Krejčíř.
Výsledné ceny, za které samospráva plyn nakonec nakoupí, budou vycházet z podmínek na burze. „Jednotlivé nákupy bude rada kraje schvalovat dle aktuálního vývoje cen. Aukcí dodavatele plynu na PXE bude mít Pardubický kraj opět sjednocený časový nákup elektrické energie a plynu. Pro ilustraci uvedu, že jako samospráva budeme přes burzu nakupovat plyn do celkem 244 spotřebních míst, jako jsou školy, nemocnice a další instituce spadající pod Pardubický kraj. Takže výběr dodavatele je pozitivní zprávou a uvidíme, za jakou cenu nakonec budeme komodity kupovat,“ dodal hejtman.



Slavnostní odhalení obnovených křížků v Knapovci

Na Květnou neděli 2. dubna 2023 v 15 hodin v Knapovci budou slavnostně požehnány tři obnovené sakrální objekty, na jejichž obnově se podílelo město Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj a obyvatelé Knapovce.
Na území Knapovce, Dolního Houžovce a Horního Houžovce byla v březnu 2015 vybudována meditační stezka se šesti obnovenými křížky. V roce 2017 byla doplněna restaurovanou sochou Nejsvětější Trojice v Horním Houžovci a Božími muky u Dolského potoka v katastru Dlouhé Třebové. V roce 2022 se podařilo v Knapovci obnovit další tři objekty kulturního dědictví. Jedná se o sochu Panny Marie v areálu bývalého statku Aveny, nově umístěný křížek se třemi světci při cestě ke hřbitovu a kamenný pilíř s mariánskou soškou při cestě k vodojemu, všechny v katastru Knapovec.
Na Květnou neděli 2. dubna 2023 zveme do Knapovce na požehnání uvedených tří sakrálních objektů. Sraz účastníků je v 15 hodin u sochy Panny Marie v areálu bývalého statku Aveny Odtud se průvod přesune k dalším křížkům. Součástí programu jsou zastávky se zamyšlením, modlitbou a zpěvem a zakončení v knapoveckém kostele sv. Petra a Pavla. Pro účastníky a veřejnost je zajištěné občerstvení v kulturním domě v Knapovci. Všichni jsou srdečně zváni.


Pardubice ruší letitou tradici, ohňostroj na slavnostech už letos nebude

Byla to roky oblíbená akce hlavně pro rodiny s dětmi. Ty vždy dorazily k mostu Pavla Wonky, aby večer před Velkou pardubickou sledovaly obří městský ohňostroj. Letitá tradice však končí. Hlavně kvůli ekologii se radní rozhodli vsadit na laserovou show. Ta bude ovšem dražší než rachejtle. Na možnost, že vrchol říjnových městských slavností zažije zásadní změnu, upozorňoval primátor Jan Nadrchal už na začátku února, a to v souvislosti s tím, jak divoce vypadala silvestrovská noc v Pardubicích.
„Myslím si, že je čas si říct, jestli má město pořádat ohňostroj. Dnes existují jiné možnosti.... Říjnový ohňostroj Pardubice pořádaly i jako jakousi náhradu za to, že neměly oficiální silvestrovský nebo novoroční ohňostroj (Zdoj indes.cz)

Téma o potřebnosti letního ohňostroje bylo i u nás:

Téma o potřebnosti letního ohňostroje na Týdnu sportu v České Třebové vyvolali členové ZO ČSOP Podorlicko  otevřeným dopisem v loňském roce. Tento požadavek byl také publikován v Českotřebovském deníku ZDE.  Redaktor ČtD byl také na  webu Týdne sportu (paní Vondrovou, členkou pořadatelského týmu TS)  pomluven a odsouzen jako nepřítel Týdne sportu, ačkoliv jsem vůbec nebyl iniciátorem myšlenky, jen jsem publikoval požadavek ochránců přírody. (Požadoval jsem omluvu, samozřejmě žádná nepřišla). Důvody byly ekologické, nepříznivý vliv na zvířata, velké znečišťování ovzduší, stresující doprovodné jevy. Výsledkem byl "tichý ohňostroj", který se pak následně chválil, kde to jen šlo. Tichý samozřejmě není, snad bez petard ...
Zpráva o rozhodnutí pardubické radnice ukazuje, že se nad tématem ohňostrojů zamýšlejí i jinde. Jaký to bude mít vliv na Českou Třebovou samozřejmě nevím, ale k důvodům lze přičíst i zbytečné náklady. Ten silvestrovský platí město, dříve to byli sponzoři. Ten letní ohňostroj je součástí akce soukromého pořadatele a proto do toho město nemůže mluvit. Pokud si to zaplatí ze své hromádky peněz, je to v pořádku, žádné vyhlášce to odporovat nebude.  To ovšem neznamená, že bychom nemohli o ekologických vlivech ohňostrojů debatovat. (mm) 

PRVNÍ FARMÁŘSKÉ TRHY V ÚSTÍ N. O. SE VYDAŘILY

První letošní farmářské a řemeslné trhy se uskutečnily poslední březnovou sobotu na ústeckém Mírovém náměstí. Trhy zajišťuje nový provozovatel a nově se budou konat vždy jednou měsíčně, v sobotu, od 9 do 13 hodin. Jedinou výjimkou bude květen, kdy se trhy budou konat ve středu kvůli naplánované Oustecké strojnické sobotě na náměstí. Kromě jarních květin a dekorací byly k dispozici také kvalitní uzeniny, různé druhy těstovin, koření, hračky, pomlázky, šperky, mléčné výrobky a sýry a mnoho dalšího. Mnoho z výrobků bylo ručně vyráběno řemeslníky a farmáři. V sobotu 15. dubna tak neváhejte a přijďte se podívat na farmářské a řemeslné trhy na náměstí, kde najdete pestrou nabídku specialit a originálních výrobků.


ODSTARTOVAL 25. ROČNÍK FESTIVALU JEDEN SVĚT

Festival dokumentárních filmů o lidských právech se koná současně ve 28 městech České republiky, tradičně se podívá i za  hranice a mezi 20. a 27. dubnem proběhne v Bruselu.  V našem regionu jde o města Ústí nad Orlicí a Polička.  V Ústí nad Orlicí jsou nám projekce nejblíž. Zde má festival pro své diváky nachystáno třináct dokumentárních filmů a devět debat, na které se budou moci vydat diváci během celého následujícího týdne do Malé scény.
Festival v Ústí zahájil snímek Farmář a hipster, ve kterém se potkávají dva naprosto odlišné světy, venkovský a farmářský, a který otevře téma udržitelného hospodaření.  V rámci doprovodného programu proběhnou letos dvě akce – úterní cestovatelská přednáška a následná debata s ústeckým rodákem Přemyslem Fabiánkem a páteční setkání s novinářem Jaroslavem Kmentou na téma ruská mafie a vznik organizovaného zločinu v Česku. Během obou festivalových víkendů se v rámci festivalového stánku představí orlickoústecká pobočka platformy Scuk.cz, kde lze online nakoupit přímo od lokálních farmářů a malovýrobců. Součástí bude i ochutnávka farmářských produktů.
Celý, zajímavými filmy a hosty našlapaný týden zakončí v sobotu 1. dubna snímek, který by se dal nazvat detektivním thrillerem - Kuciak: vražda novináře a následnou debatou s Kuciakovou spolupracovnicí Pavlou Holcovou a novinářem Jaroslavem Kmentou.
Výtěžek festivalu bude i letos pomáhat v našem kraji. Dostane ho rodina tříleté Viktorky Čejkové z Dolní Dobrouče, která trpí mukopolysacharidózou typu 3A. Jedná se o vrozené metabolické a nevyléčitelné onemocnění, které především závažně postihuje funkci nervového systému. Finanční prostředky Viktorce pomohou v boji s nemocí a věnují se na zdravotní a pohybové pomůcky, rehabilitace, léčebné pobyty a nutné úpravy bytu na bezbariérový.
Vstupenky na festival je možné rezervovat v online rezervačním systému na webu www.js.spousti.cz, kde také naleznete veškeré další informace o festivalu, včetně kompletního programu. Zároveň již běží předprodej v síti prodejen obchodního družstva KONZUM.

Nevyhasneme

O filmu na festivalu jeden svět
Ve vesnici na Donbasu se odehrává příběh pětice teenagerů, kteří stojí před životní volbou výběru dalšího vzdělání. Sní o odchodu z válečné zóny a poznávání světa, jemuž nevládnou svištící střely.
Fotografka, inženýr, policista či herec. To jsou všechno povolání, která si dospívající z regionu pustošeného válkou představují. Všichni chtějí pryč – do Kyjeva či Lvova, do světa, kde místo aut s vojáky vídají vizionářské projekty Elona Muska. Hrdinové a hrdinky filmu dostanou nečekanou nabídku od ukrajinského cestovatele a vydají se na svoji životní pouť do Himálaje, zatímco na Ukrajině probíhá ruská invaze. Příběh o naději, síle a chuti žít je zároveň svědectvím toho, jak krutě válka postihuje plány a život mladé ukrajinské generace.