Českotřebovský deník 12/2020 (12. ledna)       
Tříkrálový průvod s velbloudy v Ústí nad Orlicí 

Velké Tříkrálové průvody šly o tomto víkendu v Letohradě, v Dolní Dobrouči, Lanškrouně  i v Ústí nad Orlicí. S nápadem přišel šermířský spolek Honorata z Letohradu, který do tradičních průvodů v Praze pravidelně zapojuje své bubeníky. "Nechali jsme se inspirovat tříkrálovými průvody pro Arcibiskupství pražské, kterých jsme se s našimi bubeníky účastnili. Řekli jsme si, proč bychom nemohli s průvody projít také u nás,“ řekl vedoucí letohradského spolku Honorata Petr Kubíček.
Na velbloudech s Kašparem, Melicharem a Baltazarem se do průvodů v Lanškrouně, Letohradě, Dolní Dobrouči a Ústí nad Orlicí zapojily kromě bubeníků, římské gardy či darovníků také další bájné postavy. Každý průvod byl v něčem originální. Například v Dolní Dobrouči účinkoval i Herodes. Průvody  v nefalšovaných dobových kostýmech se třemi mudrci na velbloudech vzbudily velkou pozornost a účastnily se jich stovky lidí.  Více ZDE

 

Volejbalistky začaly rok dvojitou prohrou v Chabařovicích


Musely vážit dlouhou cestu a stejně body nepřivezly.  Ve dvou utkáních 19., a 20. kola  byly výsledky Chabařovice - Sokol Č. Třebová 3:1 a 3:0. V tabulce  zůstává Sokol na 5. místě.

 

Sokol Č. Třebová II  hostil Mnichovo Hradiště a získal 3 body


V prvním dopoledním utkání vyhráli hosté z Mnichova Hradiště 3 : 0, aby v druhém zápase se sejným poměrem setům zase prohráli. V tabulce je Sokol ČT II stále na 2. místě. Mnichovo Hradiště je předposlední.

 
Kohouti hráli v Hlinsku

Po novoročním domácím střetnutí s moravskotřebovským Slovanem a předchozích domácích zápasech se hokejisté České Třebové představili v dalším utkání na ledě pátého Hlinska. Hlinsku také jako Kohoutům závěr loňského roku vyšel na jedničku, vyhrálo pět zápasů v řadě, mimo jiné zdolalo Moravskou Třebovou. A také v prvním letošním zápase neuspěli, dostali nářez v Chocni 11:1. Kohouti se v Hlinsku vyznamenali, vyhráli s přehledem 5 : 0. Více  v samosttaném článku.
 
Bezdomovec František Kovář 
hrdinou východočeského internetu

Od zveřejnění článku v Českotřebovském deníku den před Štědrým dnem  do dneška měl tento článek na webových serverech v regionu celkem rekordní návštěvnost přes 16000 návštěv, další sdílení pak na sociálních sítích.
Je to ovšem příběh smutný a má tragický konec, získaná popularita a nynější  rekord Františkovi Kovářovi nijak nepomůže.
Příběh  by ovšem měl být poučný pro všechny. Myslím, že by se již dnes opakovat nemohl. Exekuce domu pro stotisícový dluh je nepřiměřená a nelze ji realizovat bez spoluúčasti sociálních pracovníků a mediátorů.
Pokud vám článek unikl, najdete ho zde
 
ZŠ Parník hledá nového kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice 
Ústecká 160, 560 03 Česká Třebová 
ZŠ Parník  Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
→ ihned učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek
(záskok za nemoc) s nástupem ihned nebo dle domluvy
Nabídky životopisů posílejte na reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.

Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.
Sociální služby Česká Třebová , Domov pro seniory přijmou do nepřetržitého provozu všeobecnou sestru. Nástup k 1.4.2020. Informace podá Drvoštěpová D. 739 344 576, nebo  zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Nedožitých 115 let prof. Eduarda Spirmana (20.2.1905 - 7.9.1972)

Dne 20. února 2020 vzpomeneme 115. výročí narození českotřebovského učitel a významného kulturního pracovníka, profesora Eduarda Spirmana.  
Během svého života pracoval jako první asistent  Geologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně, vyučoval na gymnáziích v Rožňavě, Mělníce,  Kostelci n.Orl., Litomyšli a České Třebové
a později vyučoval i na Střední odborné škole pro pracující v České Třebové.
Připomeňme i nyní tohoto vzácného člověka, na kterého dodnes jeho žáci vzpomínají. (re)
 
Před 15 lety byla zrušena povinná "vojna", také okresní vojenské správy 

K 1. lednu 2005 nabyl účinnosti také nový branný zákon, který nejen ukončil základní vojenskou službu, ale ukončil i činnost územních vojenských správ a jejich úkoly převedl na Krajské vojenské velitelství.
Generální ředitel ČD Ing. Petr Kousal přednášel na Univerzitě ve Třebové (2004)

Generální ředitel Českých drah Ing. Petr Kousal se setkal s posluchači Univerzity třetího věku a s pedagogy českotřebovského Dislokovaného pracoviště DFJP. Setkání se uskutečnilo na poslední konzultaci zimního semestru Univerity třetího věku v pátek před Vánoci 200.  Vystoupení generálního ředitele ČD  se setkalo s velice pozitivním ohlasem a vzbudilo všeobecný zájem, původně plánované hodinové setkání se prodloužilo na dvě hodiny. Kromě setkání s posluchači se 3V měl pan generální ředitel možnost seznámit se s činnosti a perspektivou Dislokovaného pracoviště DFJP i s definitivním  vyřešením majetkoprávních problémů s budovou dislokovaného pracoviště. Budova (předtím patřila do sektoru železničního opravárenství, byl zde ÚVAR) se od prosince 2004 definitivně stala majetkem Univerzity Pardubice. Tolik dobová zpráva.
Zkušenost ukazuje, že definitivní vyřešení majetkoprávních vztahů se konalo až o deset let později koncem roku 2014, kdy Univerzita Pardubice ukončila vysokoškolskou výuku v České Třebové a prodala objekt  bývalé "svářečské školy"  v dražbě. Bylo to před komunálními volbami už po rozpuštění zastupitelstva a tak objekt "náhradním způsobem" dle rozhodnutí rady města - valné hromady koupila TEZA. K dražbě (ve které bylo třeba zbytečně přeplácet místního podnikatele (který chtěl objekt využít na byty a garáže) tehdy nemuselo dojít, kdyby byla lepší komunikace mezi vedením města a kvestorem Univerzity Pardubice. Od Tezy pak objekt získalo (oklikou) město. Je připravena projektová dokumentace na sídlo městské knihovny. Vzhledem k hodnotě investice přes 50 milionů korun se hledá vhodný grantový program, zatím nebyl vypsán.
 
Veletrh Regiontour Brno a Česká Třebová

Za pár dnů se otevřou brány dalšího 20. ročníku veletrhu Regiontour Brno (16. - 19. ledna 2020) . Je to  hlavní prezentační platforma potenciálu cestovního ruchu v regionech České republiky a je nosným projektem na podporu incomingu a domácího cestovního ruchu. Česká Třebová se zúčastnila veletrhu  GO + Regiontour na brněnském výstavišti (pořádaném od roku 2001) na třetím a čtvrtém ročníku.  Na 4. ročníku veletrhu Regiontour v lednu 2005  byl již stánek města bude  připraven v  rámci společné východočeské prezentace. Expozici České Třebové na letošním veletrhu Regiontour Brno lze považovat za úspěšnou, za poměrně levné prostředky se podařilo udělat na propagaci města velký kus práce. Navíc nám v prezentaci pomáhali i na nedalekém stránku Regionu Orlicko-Třebovsko.  U našeho stánku zastavovali jak návštěvníci veletrhu, tak zástupci cestovek, ptali se na informace z našeho města, které je zaujalo. Na stánku byly k dispozici  jak starší, tak i nově vydané propagační skládačky, zaměřené letos na dvě témata. první  měla název "Historie a kultura", druhá pak "Turistika a sport". Podobně se potom v rámci většího celku také  zúčastnila ještě  11. mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour ve Výstavním a kongresovém centru Incheba Bratislava. Vůbec první směřování města na veletržní expozici se konalo v roce 2000 na veletrhu investičních příležitostí URBIS Brno.
Potom Česká Třebová přesměrovala svoji účast na Středoevropský veletrh Holiday world v Praze a do Brna se již nejezdilo.Na Středoevropském veletrhu cestovního ruchu Holiday world pak měla Česká Třebová svoji expozici od roku 2004 do roku 2018. V loňském roce již dle rozhodnutí nového zastupitelstva města se Česká Třebová veletrhu v Praze neúčastnila, stejně jako letos. Propagaci nyní zajišťuje město jiným způsobem.
Fotografie z expozice města na veletrhu v Brně v roce 2005.

Na postupu Nemocnice Pardubice nebylo shledáno závažné porušení povinnosti

Infekce streptokokem skupiny B (GBS) způsobila nevratné postižení novorozence
Ani včasné podání antibiotika nemusí vždy pomoci

Během cesty z Vamberka do Pardubické nemocnice (přes nemocnici v Rychnově n.K. a nepřijetí v Hradci Králové) dochází k opakované komunikaci posádky sanitky s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, vzhledem k tomu, že dochází k urychlení kontrakcí a riziku, že dojde k porodu cestou. Rodičku se však podaří dovézt do Pardubické porodnice, kde v čase 5:07 hodin porodí. Zásadní zhoršení zdravotního stavu dítěte nastává cca ve 22:00 hodin, a vzhledem k nelepšícímu se stavu je domluven překlad na JIP NOV Fakultní nemocnice Hradec Králové. V 0:45 hodin odjíždí transportní služba do hradecké fakultní nemocnice. Vzniklý nevratný stav je způsoben infekcí streptokokem skupiny B (GBS). Pozitivita matky na GBS byla známa již v průběhu těhotenství.
"Pokud máme hodnotit postup Pardubické nemocnice, je možno konstatovat, že veškeré lékařské a ošetřovatelské procedury, které proběhly od přijetí rodičky v nemocnici Pardubice, proběhly v souladu s požadovanými standardy. Jediným pochybením je odchylka oproti doporučenému postupu České neonatologické společnosti ČLS JEP, který visí na webových stránkách této společnosti, je účinný od 1. května 2006 a uvedená platnost je do 30. dubna 2008. Nicméně žádné nové doporučení k dispozici není. Budeme proto po odborné společnosti požadovat, aby připravila nové doporučení,“ zhodnotil náměstek Roman Prymula.
Porod ve 33. týdnu těhotenství s sebou nese, v porovnání s porodem donošeného novorozence, významná rizika. V tomto slova smyslu je tvrzení, že se jednalo o zcela zdravého novorozence z hlediska neonatologie naprosto nesprávné. Celková infekce streptokokem (GBS) patří mezi nejběžnější, ale současně také nejzávažnější infekce novorozence. Zcela zásadní je fakt, že sepse u podobně nedonošených dětí končí ve 20 % případů úmrtím i přes kauzální léčbu antibiotiky.  
Ze zprávy kontroly Ministerstva zdravotnictví. Více ZDE