Českotřebovský deník 315/2019 (15/11)

Římskokatolická farnost připravuje zajímavou předvánoční akci


15. prosince, to je ode dneška přesně za měsíc,. bude adventní neděle a budou vrcholit adventní aktivity.  Jako velká zajímavost se uskuteční "pouť k betlému", která bude současně i příležitostí pro zapojení široké veřejnosti.
Vždyť Vánoce spojují nejen křesťany, ale všechny lidi dobré vůle a spojují  také generace. Vždyť kdo chtěl život bez Vánoc? 
V každé rodině platí, že Vánoce budou takové, jaké si je uděláte. Toto přece platí i  v naší velké rodině Českotřebováků. Takovou předvánoční radostí, kterou můžeme udělat dětem a také sobě navzájem,  je uspořádat adventní betlém. Od fary v Klácelově ulici  půjde průvod městem a bude to pro nás pro všechny ukázka, že adventní doba  dovede okouzlit celé rodiny. Ať už ty, kteří přijdou do průvodu vybavení jako poutníci, nebo ty, kteří se budou jen na chodníku dívat.
Na takovou akci budou zejména děti určitě vzpomínat a ptát se jak to vlastně s těmi našimi vánočními svátky je. Tady uvidí vlastní podstatu vánočního dění. Takovou neuvidí v supermarketech ani na internetu.
Pečlivě si střežíme našeho Ježíška, nechceme ani Dědu Mráze, ani jeho anglosaské náhražky v podobě Santa Clause. Po celý advent a také o Vánocích chodíme na výstavy betlémů, mnoho z nás má v nějaké podobě také betlém doma. Udělejme si tedy jeden adventní živý betlém, na jehož vzniku se můžeme sami podílet. Bude to velký zážitek!

Další jednání k privatizaci bytů bude 3. prosince

Další setkání představitelů českotřebovské radnice k privatizaci městských bytů se uskuteční v Kulturním centru dne 3. prosince od 17 hodin. Je určeno především obyvatelům domů čp. 1101 až 1112 na Farářství. Průzkum pomocí ankety se prováděl i mezi obyvateli těchto domů, tzv. "Čtverce", protože také z této lokality přicházely žádosti na provedení privatizace a dotazy, kdy bude zahájena. Privatizaci bránila a dosud brání povinná doba 25 let od kolaudace státem dotovaných nástaveb a rekonstrukcí.  Tyto zábrany budou však brzo končit a lze i požádat o zkrácení stanovené lhůty. Stanovisko nájemníků, ale i zastupitelů k možné privatizaci těchto bytů není jednotné. Nikdo rozhodně do privatizace netlačí. Jde o poměrně unikátní bytový komplex s vnitroblokem, který město v posledních letech systematicky modernizuje.
Zajímavé je, že obdobně řešené činžovní domy velmi podobného stylu (postavené ve stejné době) stojí např. v Břeclavi, kde se ale o ně ale nikdo nestará a kde jsou odsouzeny snad i k likvidaci, neboť jsou obydleny sociálně nepřizpůsobivými občany (mm)
Mostní provizorium na Zámosti bude mít i chodník

Na Zámosti dnes zaměstnanci dodavatele stavby dodělávali práce na mostním provizoriu, zejména na chodníku pro pěší, který je vybudován mimo vozovku a ještě nemá zábradlí. Než bude předáno do provizoriu musí se podrobit statickým zkouškám.. Najíždění na most nebude ideální, ale při nízké rychlosti a toleranci účastníků provozu to možné bude. Půjde jen o to, jak se podaří skloubit práce při bourání a stavbě nového mostu a dopravním provozem vedeným přes provizorium. Pro stavbu bude zapotřebí zázemí, které moc velké nebude a materiál a konstrukce bude třeba někde  skladovat.... Fotografie ze 14/11:

Šachový klub Česká Třebová informuje

Českotřebovské Áčko začalo sezónu
Již 2 kola má za sebou krajský přebor II. třídy, kde tuto sezónu hraje i českotřebovské družstvo. Zatím se nám daří a máme za sebou 2 vítězství. Ve druhém kole jsme se utkali v meziměstském derby s Ústí nad Orlicí B. Jelikož se všichni známe, utkání probíhalo v přátelském duchu. To ale neznamená, že jsme si dali něco zadarmo. Líté boje probíhaly na všech šachovnicích a zápas skončil našim vítězstvím až po více než 4 hodinách. Nakonec jsme vyhráli 5-3 a zatím se držíme na čele tabulky. Soutěž, která se hraje na 11 kol, je ještě na začátku, ale my jsme rádi, že se nám start podařil.
 
Šachový kroužek pokračuje v tréninku mladých šachistů
Máme za sebou již 2 měsíce v rozšířeném trenérském týmu v kroužku, který probíhá v Domě dětí. Děti se v kroužku učí hlubšímu poznání šachové hry a připravují se na turnaje, které v našem regionu celoročně probíhají. Nové mladé členy českotřebovského šachového oddílu jsme v kroužku přivítali i dárkem - tričkem s logem šachového klubu Česká Třebová. Do našeho šachového kroužku zveme děti ve věku 6 až 14 let. Přijďte se podívat mezi nás. Scházíme se každý čtvrtek od 16 hodin.  
 
Velká cena  Broumova O Pohár hejtmana Královéhradeckého kraje
Třebovští judisté přivezli 9 medailí

Dne 2. 11. 2019 se dvanáct Českotřebovských judistů vypravilo do města Broumov, kde se zúčastnili mezinárodního turnaje O Pohár hejtmana Královéhradeckého kraje. Celkem se na tatami v Broumově představilo 160 judistů z 20 oddílů nejen z České republiky, ale i několik oddílů z Polska. Judisté z České Třebové předvedli velice kvalitní výkon, kdy z výše uvedených 20 oddílů jsme se umístili na velice pěkném 5. místě.
Zlato vyhráli v hmotnostní kategorii do 55 kg Tomáš Hájek a do 30 kg Jaroslav Šlesinger.
Druhá místa obsadili ve váze do 36 kg Veronika Lešingerová, do 55 kg Jakub Najman a nad 55 kg Jakub Ježek.
Bronz získali ve vahách do 40 kg Kateřina Šedová, do 30 kg Josef Jan Drašnar, do 34 kg Marek Zářecký a do 40 kg Tereza Šmídová.
Ani přes zlepšené výsledky se nepodařilo umístit se na stupních vítězů Michalovi Daňkovi, který vybojoval 5. místo, tak Vojtovi Mančálovi, kterého je potřeba pochválit za předvedené výkony na jeho prvních závodech. Nepopulární čtvrté místo obsadila Andrea Kristenová, která v přímém souboji o třetí místo prohrála s oddílovou kolegyní Kačkou Šedovou. Pokud u Andrey dojde ke zlepšení tréninkového nasazení, mohla by v dané váhové kategorii určitě pomýšlet i na lepší umístění.
Za předvedené výkony je potřeba všechny závodníky pochválit a poděkovat za příkladnou reprezentaci nejenom města Česká Třebová, ale i Pardubického kraje.                                                                                                                 Rudolf Rybka

MČR dorostu v judu v Brně 

Ve dnech 2. až 3. 11. 2019 se konalo Mistrovství České republiky v judu dorostu jednotlivců a družstev dorostenek. V sobotu, kdy se utkalo o cenné kovy celkem 201 dorostenců a dorostenek z 65 oddílů celé ČR, jsme nastoupili se 2 dorostenkami. Zkušenější Petra Vážková si dokráčela pro celkové 7. místo a na stejné pozici ve výsledkové listině se objevila i Zora Zemánková, která si navíc v neděli odvezla bronz ze soutěže družstev, kde startovala za Judo DDM Mělník.

Dokončené investice do odborných učeben a dílen na středních školách

Předávání aktuálních informací z oblasti školství, informace o investiční činnosti kraje či školení na téma bezpečnosti či legislativy. Stěžejní témata pravidelného setkávání ředitelů středních škol a školských zařízení v Pardubickém kraji. V rámci svých bloků před řediteli na Seči vystoupili také hejtman Martin Netolický.
Hejtman Netolický ve svém vstupu hovořil nejprve o přípravě krajského rozpočtu na příští rok, který počítá s financováním již probíhajících či vysoutěžených investičních akcí. „Postupně se nám daří dokončovat velké investice, na které jsme získali prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu, ale také akce z vlastních krajských zdrojů. Paralelně s tím však již nyní musíme být připraveni na příští programovací období evropských fondů, protože bohužel bude znovu příjem žádosti řešen v rámci časové soutěže, což znamená vyvolání vzájemné rivality mezi kraji. Mezi priority bude muset patřit modernizace Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích či modernizace dílen v Žamberku,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se také zmínil o krajských dotačních programech včetně toho, který podporuje zahraniční spolupráci. „Vzhledem k velké aktivitě škol jsme pro příští rok navýšili o 250 tisíc korun prostředky v dotačním titulu, který podporuje zahraniční spolupráci a výměnu studentů. Obdobné aktivity jsou kvitovány nejen učiteli, ale především samotnými studenty, kteří mohou uplatnit cizí jazyk nebo se seznámit s podmínkami v jiných zemích,“ řekl hejtman.
Radní Bohumil Bernášek hodnotil především končící první pololetí, ale zmínil se také o jednotlivých studijních oborech v kraji.Postupně rostou čísla naplněnosti jednotlivých učebních oborů a máme stále více zájemců o studium, což je jednak dáno demografickou křivkou, ale na druhé straně také některými atraktivními obory, které vyhledávají i žáci z jiných krajů.K výrazným změnám v oborové skladbě učebních oborů nebuide docházet.
 

Příběhy bezpráví na „Července“

Jeden svět na školách, projekt společnosti Člověk v tísni, organizuje v rámci svých rozsáhlých aktivit Příběhy bezpráví - filmy o československých dějinách. I když má česká společnost za sebou desítky let života v diktaturách, navzdory této zkušenosti jako by se z ní vytrácelo vědomí, že současná svoboda není samozřejmá a že je ji třeba chránit. Právě proto, aby si to uvědomovala generace mladých lidí, kteří se narodili po pádu komunismu, byl vytvořen projekt Příběhy bezpráví. Tento projekt již 15 let žákům základních a středních škol zprostředkovává nedávnou minulost, dobu, kterou sice sami nezažili, ale která velmi výrazně ovlivnila a stále ovlivňuje jejich životy. V letošním roce je vše o to důležitější, protože si připomínáme a zároveň i slavíme 30 let od pádu železné opony a zároveň 30. výročí sametové revoluce u nás.  Více v samostatném článku ZDE

MUDr. Hana Horáková ( stomatologie)

oznamuje, že od 1.1.2020 bude platit pouze mobilní telefonní číslo  731 791 438  Telefony budeme vyřizovat denně mezi 12:00-14:00 hod Prosíme pacienty o komunikaci prostřednictvím emailu . ( hahorakova@email.cz)
 
Kraj připraví projekt na modernizaci silnice z Klášterce do Žamberka

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek dopoledne v rámci výjezdu po regionu Klášterec nad Orlicí. Se starostkou Lenkou Ševčíkovou hovořil o opravách kostela Nejsvětější Trojice, modernizaci silnice III/31218, krajských dotačních programech a rozvojových plánech obce včetně využití bývalých kasáren.
Oprava kostela Nejsvětější Trojice
Dominantou Klášterce je jednoznačně kostel Nejsvětější Trojice, který od roku 2000 prochází postupnou obnovou za přispění Pardubického kraje, Ministerstva kultury, obce a místních farníků. V roce 2008 byla dokončena generální oprava varhan, o dva roky později bočního oltáře sv. Jana Nepomuckého. V listopadu 2013 dospělo ke svému závěru také restaurování hlavního oltáře. „V současné době probíhá obměna krovů střechy kostela. Vše je děláno ručně při dodržení původních technologických postupů. Zadní část střechy nad presbytářem je již vyměněna a postupně práce pokračují nad hlavní lodí. Celková vysoutěžená částka na rekonstrukci je 12 milionů korun,“ řekl hejtman Netolický.
Současná podoba kostela Nejsvětější Trojice pochází z roku 1452, avšak jeho historie je zřejmě mnohem starší, jelikož pod vrstvami staré omítky objevili restaurátoři gotickým písmem provedený nápis, který dokazuje na vystavění kostela v roce 453. Kostel samotný byl několikrát přestavován, a to v letech 1586, 1589, 1691 a 1769, kdy byl původní goticky klenutý strop upraven na současný plochý. Do roku 1881 měl kostel dvě věže s baňatými kopulemi, poté bylo průčelí upraveno do současného stavu.
Modernizace silnice III/31218
Tématem debaty byla také příprava modernizace silnice III/31218 v úseku Klášterec – Žamberk. „Tento projekt v minulosti nebyl podpořen v rámci česko-polského příhraničního operačního programu, kde je nutné, aby vykazovala stavba jisté parametry. Pro příští programové období zkusíme projekt přepracovat a podat znovu v původním rozsahu. V rámci tohoto období jsme v rámci příhraniční spolupráci zmodernizovali například silnici z Boříkovic do Červené Vody a obecně jsme dostali silniční síť v blízkosti hranice s Polskem do velmi dobrého stavu,“ řekl hejtman Netolický.
 

Sokolové ve Vysokém Mýtě plánují stavbu nové tělocvičny

Nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě se nachází historická budova místního Sokola, který se dlouhodobě snaží o její rekonstrukci a přístavbu dalšího sportoviště v její těsné blízkosti. Největším problémem je však nedostatek finančních prostředků. O možné podpoře stavby jednal ve čtvrtek hejtman Martin Netolický. Ten připomněl také možnosti čerpání krajských dotací v oblasti sportovní infrastruktury.
„Obecně je situace sokoloven v České republice velmi špatná, a proto jsem přesvědčen, že by se tato sportovní infrastruktura měla těšit většímu zájmu místních samospráv a státu. V tomto konkrétním případě se jedná o záměr přístavby velmi jednoduché budovy spojené krčkem se stávající historickou budovou. Vzhledem k rozsahu prací, který je v tuto chvíli odhadován na přibližně 20 milionů korun není v sílách místního Sokola celou akci pokrýt. Předpoklad zahájení stavby je v roce 2021 po dokončení archeologického průzkumu za podmínky, že Sokol získá státní dotaci a sežene další potřebné prostředky. I my jsme jako krajská samospráva připraveni se za dva roky dílčím způsobem podílet, avšak je pro nás důležité, aby se celému záměru postavilo čelem také samotné město,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl také dotační programy kraje, které podporují dílčí úpravu sportovišť. „ Pro letošní rok jsme navýšili maximální dotaci na jednoho žadatele z 200 na 300 tisíc korun s tím, že požadujeme 30procentní spoluúčast po organizaci a 50procentní po obcích. Tímto způsobem můžeme podpořit například dílčí úpravu střechy stávající historické budovy,“ doplnil hejtman Martin Netolický. V předchozích letech kraj ze svých dotačních programů podpořil například instalaci nového LED osvětlení a nákup sportovního vybavení.