Českotřebovský deník 313/2019 (13/11)
Ekobi získalo licenci na provoz krematoria

Zahájení provozu nyní již nic nebrání . Proto bude od pondělí dne 18. prosince zahájen provoz kremační linky a odpadne převoz zemřelých  do jiných krematorií, zejména do Pardubic. Nyní tedy bude na adrese Hřbitovní ulice 1160 Česká Třebová opět fungovat jak obřadní síň, tak pohřební služba i krematorium.
Eko Bi současně inzeruje - hledá pracovníka pohřební služby - více najdete ZDE
 
Národní dům zahajuje provoz od 20. listopadu

Tuto informaci si můžeme již asi týden přečíst na transparentu vyvěšeném na budově Národního domu. 
Nový provozovatel tedy zahájí provoz restaurace  i bowlingové dráhy, plesová sezóna v Národním domě je zachráněna.
 
Na výpisu z katastru si však stále můžeme číst uvedeného majitele nemovitosti pana Františka Skakuna z Lanškrouna.
I českotřebovská radnice byla informována o tom, že proběhla řada jednání o odkoupení proběhla.
Vzhledem k tomu,. že na  výpis je zapotřebí čekat,  je pravděpodobné, že prodej již byl uskutečněn.
 
Pro Třebováky je to dobrá zpráva, Národní dům by nám opravdu chyběl 
 

Poděkování občanům za trpělivost a toleranci

Letošní roky byl velmi náročný, opravovala se téměř najednou řada významných a důležitým komunikací ve městě.  Nebylo všechno možné koordinovat tak jak bylo zapotřebí. Je třeba si uvědomit, že po získání stavebního povolení na akci již firma pracuje tak, aby ekonomicky využila svoji techniku i lidské zdroje a nelze ji  nějak dodatečně dávat nějaká omezení pro její práci.  Přitom investorem rekonstrukce průtahu I/14 městem bylo ŘSD, u osvětlení zase Město Česká Třebová investorem  rekonstrukce Litomyšlské ulice Pardubický kraj. Omezení a objížďky byly stanovené příslušným odborem dopravy. Rád jsem  zaznamenal skutečnost, že občané, jak motoristé, tak i chodci  projevovali během roku velkou míru tolerance a dokázali se s nepříjemnou situací vyrovnat, i když o znamenalo přijmout mnohá omezení. Ještě není zdaleka všechno hotovo, během příštího roku bude třeba  akceptovat omezení s pojená s budováním chodníků, další problémy přinese plánovaná rekonstrukce Podbranské ulice nebo investice spojené s kabelizací sítí nízkého napětí  realizované podle plánů ČEZu. Lze však věřit, že tolik zásadních omezení najednou již nebude. Za letošní trpělivost je třeba občanů města poděkovat.  (mm)
 
Velký úklid u kostelíčka

Dnes ve čtvrtek 14. listopadu se ve čtvrti U  Kostelíčka pilně pracovalo. Byla zde nasazena jednak početná parta pracovníků zelené party Eko Bi, jezdila zde nasazená uklízecí technika. Na Jabkancovou pouť je tedy hlediště pečlivě připraveno. Zatímco pracovníci Eko Bi uklízeli prostor před rotundou a okolní ulice a uličky, uvnitř starého hřbitova působila zejména  firma Garden servis. Ta před cca 10 dny začala  pracovat na "údržbě zeleně" přímo v areálu starého hřbitova u rotundy sv. Kateřiny. Údržba ovšem znamenala v některých případech vlastně likvidaci některých keřů a to keřů udržovaných. Podle mínění udržovatele asi za úpravu tvaru nestály. Je mi líto, že vzaly za své např. pravidelně ošetřované, stříhané a kvetoucí kdouloně rostoucí donedávna u cesty od zvonice k rotundě a zdobily hlavní průchozí pěšinu vedoucí přes starý hřbitov. (Foto dole poslední okamžiky kdouloní )
Zbytečně silná technika a tím vzbudila pozornost okolí, které si nepředstavuje, že zde na hřbitově měla být práce pro traktory. Ještě dnes je zde řada ošetřovaných hrobů, nejde tedy o louku nebo nějaký park.  Stopy pro traktorových pneumatikách u hrobů žalují. 
Byl jsem v létě na zámku Nové Hrady s velkým parkem vyžadujícím velkou pravidelnou údržbu. "Zámecký pán" Petr Kučera tam společně se svými zaměstnanci ručně seřezával tvary i podle šablon a na kolečku odvážel, nedopustil, aby na zeleň parku vjela těžká technika. To u nás na hřbitově u rotundy neplatí, tam se o to nikdo nestará.
 Věřím, že do pouti budou zbývající hromady odřezaných křovin (jistě opět s využitím techniky, jinak to dnes zřejmě nejde?) odvezeny.  Aniž bych chtěl někoho jmenovat nebo doporučovat, tak se domnívám, že existuje v České Třebové řada soukromníků, nabízejících "údržbu zahrad" šetrnějším způsobem a jsou jistě lacinější. Zajistili by navíc pravidelnou celoroční údržbu tohoto prestižního místa našeho města. Nyní se uklidí vlastně po sezóně, kdy návštěvníků ubude a uklizený areál pokryje sníh...
Celý rok byl starý hřbitov na okraji pozornosti a vše se má dohnat nyní pár dní před poutí, kdy bude všechno upraveno, ostříháno, uhrabáno a zameteno. Připomínám, že zde v létě natáčela  dopředu ohlášená "Toulavá kamera"  v zoufale neudržovaném a neposekaném  areálu (můžeme si záznam pustit z webu), abychom všechno nakonec dohnali týden před Jabkancovou poutí  ovšem za cenu likvidace křovin, aniž by k tomu byl (jak jsem se na můj dotaz dověděl) připraven a konzultován jakýkoliv projekt, plán nebo alespoň plánek. 
  (14. 11)

Ještě snímky ze 4. listopadu a kdouloně rostoucí a kvetoucí letos na jaře.

PODZIMNÍ ZAHRADNICKÉ PRÁCE VE MĚSTĚ

Jak si mnozí obyvatelé všimli, město Česká Třebová zasadilo během listopadu na svých pozemcích nové stromy. Částečně se jedná o náhradu dřevin, které byly pokáceny v loňském roce. Některé lokality byly osázeny zcela nově.
O letošním podzimu se tak objevilo na veřejných pozemcích na území města více jak 70 nových stromů a realizovány byly i plošné výsadby (např. Dům s pečovatelskou službou). Zároveň probíhají další intenzivní práce související s údržbou zeleně právě v tomto období. O důležitosti dřevin a obecně jakékoli zeleně se v souvislosti se suchem posledních let hodně mluví. Každý strom je jedinečný organismus, který komunikuje se svým prostředím, a v našich klimatických podmínkách jsou dřeviny nezbytností. Lidem stromy činí život příjemnějším a naše město má jedinečné bohatství ve svých parcích a dalších veřejných prostranstvích. Jednotlivé stromy jsou individuálně posuzovány, aby se kromě svého pozitivního přínosu nestaly pro obyvatele nebezpečím. Proto je v případě výskytu dřevokazných hub či jiných defektů u významných stromů přistupováno k redukci vrcholových částí korun. Tento typ řezu samozřejmě není estetický, je však v konkrétních případech alternativou kácení, a pokud je provedený tak, aby nevznikly velké řezné rány, strom se se zásahem vyrovná a může dlouhodobě prosperovat na daném stanovišti. Pokud se jeho stav zhorší natolik, že jakékoli řezy či zásahy již nepřipadají v úvahu, musí se pokácet. Bohužel kácení jako poslední rozhodnutí o stromu je v některých případech nezbytností a provádí se zpravidla v období vegetačního klidu, aby byl minimalizován vliv na další organismy. Význam některých zásahů nemusí být pro laickou veřejnost vždy srozumitelný. Stejnou lokalitu lze včetně jednotlivých dřevin či rostlin posuzovat z více úhlů. Zahradnictví a arboristika (péče o stromy) se staly odbornými záležitostmi a jednotlivé zakázky jsou realizovány kompetentními firmami.
(Z webové stránky města)

Halloween v Třebovici

Dne 30. 10. přepadla školu v Třebovici strašidla. Bylo nutné je odkázat do patřičných mezí a školu proti jejich útoku bránit. Proto proběhla velká Halloweenská párty. Bohatá výzdoba a přehlídka úžasných kostýmů nesměla chybět.
Na začátku jsme museli vyrobit pavoučky, kterých se strašidla bojí a ti nás pak ochraňovali po celou noc. Děti ve skupinkách plnily různé úkoly a musely prokázat i velkou dávku odvahy, protože na školní půdě je opravdu velká tma.
Výsledkem byla nejen záchrana školy, ale také všech dospělých, kteří ve škole s dětmi pracují. Aby nedošlo k dalšímu útoku, bylo nutné zde také přenocovat. Za odměnu druhý den získal každý krabičku s drobnými dárky a nezapomnělo se ani na vyhodnocení nejlepších kostýmů.
Za zdařilý průběh akce děkujeme zejména „rejžovi“ Michalu Peňázovi, který vymyslel a naplánoval akci tak, aby si to děti co nejvíce užily a velký dík patří všem rodičům, kteří přispěli věcným či finančním darem. Děkujeme maminkám a babičkám, které napekly úžasné dobroty k snídani a svačině. V neposlední řadě děkujeme také p. Jaroslavu Svatošovi za zapůjčení přístroje na výrobu mlhy i vedení obce Třebovice za štědrý sponzorský dar, díky němuž byly odměny a výzdoba školy opravdu pestré a bohaté.
Kolektiv MŠ a ZŠ Třebovice


Ocenění dobrovolných dárců krve
Ve středu 20. 11. 2019 v 15 hodin v sále Jana Kašpara na Krajském úřadu Pardubického kraje budou oceněni dobrovolní dárci krve z celého Pardubického karje Zlatým křížem II. stupně za 120 bezpříspěvkových odběrů krve.
 
 MUDr. Hana Horáková ( stomatologie)

oznamuje, že od 1.1.2020 bude platit pouze mobilní telefonní číslo  731 791 438  Telefony budeme vyřizovat denně mezi 12:00-14:00 hod Prosíme pacienty o komunikaci prostřednictvím emailu . ( hahorakova@email.cz)

 

Malí muzikanti ze ZŠ Nádražní

koncertovali v Hylvátech


Skupina muzikantů, žáků  I. stupně ZŠ Nádražní pod vedením paní vychovatelky Marie Markové vystoupila s dobře nacvičeným hudebním pásmem na setkání pracovníků a obchodních partnerů Československé obchodní banky v Ústí nad Orlicí v Hylvátech. Představili se malí kytarista, houslista, klarinetisté, flétnisté, klavíristé, kluci i děvčata. Výkony dětí byly publikem velmi dobře přijaty a oceněny. Za nácvik a sjednání představení patří velké poděkování pani vychovatelce Markové. Není to první akce, kterou s malými muzikanty nad rámec svých povinností absolvovala, další se uskutečnily při nejrůznějších příležitostech, setkáních a výročních schůzích v České Třebové, také v českotřebovském Domově pro seniory. Poděkování patří také vyučujícím českotřebovské zušky, kde se žáci školy individuálně připravují. (mm)

 

Zlatá svatba manželů Marie a Miloslava Vaňousových.


Srdečně přejeme pevné zdraví, hodně štěstí, lásky a spokojenosti do dalších společných let.
Zlatou svatbu si připomněli dne 30.10.2019 a oslavu s obřadem na městském úřadě v České Třebové absolvovali v sobotu dne 2.11.2019.


Do interní ambulance a diabetické poradny Městské polikliniky v České Třebové hledám zdravotní sestru. Nástup l. l. 2020, velmi dobré platové podmínky, úvazek 0,75 , případně l,00, pěkné pracovní prostředí, 5 týdnů dovolené, 3 dny jako sick days, příspěvek na obědy.

Předpokladem  je příslušná  kvalifikace a určitá praxe, schopnost empatické komunikace, spolehlivost.
Za nabídky děkuje MUDr. Hana Fialová, kontakt: 465 534 236  v pracovní dny, mail:
interna.hanafialova@seznam.cz


SENZAbabčou je letos v kraji Zuzana Pospíšilová z Pardubic  

Aktivní život seniorů podporuje Pardubický kraj v mnoha různých projektech. Radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola se letos stal také patronem krajské soutěže o SENZAbabču.
V soutěži SENZAbabča dostávají ženy jedinečnou příležitost ukázat, že si ještě hravě poradí s vnoučaty 21. století,“ říká Iva Špeldová, jednatelka klubu SENZAbabča.
Soutěž se letos opět odehrávala zábavnou formou před diváky, se vstřícným moderátorem Petrem Jančaříkem i hostem Bohušem Matušem. Některé soutěžní disciplíny se obměňují, jiné jsou trvalé. Vždy jsou ale takové, aby ženám dodaly sebevědomí. Ve třináctičlenné porotě složené ze sponzorů a příznivců soutěže seděl i Pavel Šotola: „Všechny dámy prošly několika soutěžními disciplínami, kde se představily, ukázaly, co je baví, jaké mají dovednosti i jak si poradí s vnoučaty. Obdivovali jsme všechny účastnice, i když vyhrát mohla jen jedna.“
Vítězkou se stala paní Zuzana Pospíšilová z Pardubic a bude reprezentovat Pardubický kraj v celostátní soutěži "O nejlepší babičku roku 2019". Získala zároveň i cenu sympatie.
„Ženy, které se aktivně zúčastnily soutěže SENZAbabča, mají možnost vstoupit do klubu a následně pokračovat ve své realizaci při dalších aktivitách klubu. To je vlastně náš cíl,“ dodala Iva Špeldová.