Českotřebovský deník 31/2020 (29/1)  
Poznámka ke zprávě o činnosti městské policie za rok 2019

Zprávu o činnosti českotřebovské městské policie uvádím v samostatném textu ZDE  K jejímu obsahu bych chtěl přidat některé vlastní poznámky a upozornit na  problematické pasáže. Především to, že podstatná část zprávy byla zkopírována ze zprávy loňské. Považuji to za ostudu, jde přece o oficiální publikovanou zprávu města. Nechci hodnotit statistické údaje - jsou takové, jaké byly městskou policií zaznamenány.  Je uvedena poměrně podrobná statistika, výstup z počítače, který vše eviduje, ze které lze však vysledovat zaměření činnosti. Již několik roků při zveřejňování  takové statistiky přemýšlím o tom, zda by nebylo vhodné uvádět také porovnání s předchozím rokem nebo třeba i několika lety, aby bylo zřejmé, jaký je vývoj jednotlivých problémů ve městě a zda se městské policii "hasit" ty největší problémy, které se vyskytují. Úplné porovnání však není možné, dochází k úpravě městských vyhlášek a to může mít na statistiku vliv. Je však zřejmé, že máme vlastně policii dopravní, neboť z 2436 evidovaných událostí bylo 1677 dopravních přestupků. Více ZDE
 
Milan Mikolecký bude hostem Českého rozhlasu Pardubice

V pondělí 3. února po půl deváté  dopoledne si pozval redaktor Českého rozhlasu Pardubice do rádia jako svého dalšího hosta redaktora Českotřebovského deníku Mgr. Milana Mikoleckého, čerstvého nositele Ceny hejtmana Pardubického kraje. 
V plánovaném půlhodinovém vstupu se budeme věnovat jak práci oceněného jak učitele, tak i redaktora a vydavatele Českotřebovského zpravodaje, jak se měnily a změnily podmínky pro práci novinářů během let 1976 - 2020, jak vypadá současná mediální scéna  apod.  Vzpomeneme i na to, jak před 30 lety přicházel do České Třebové "samet", tedy na působení městského Občanského fóra v letech 1989 - 90. atd.
 
V sobotu pojďme slavit Imbolc = Hromice do pravěké osady Křivolík

Návštěvníci mají jedinečnou možnost prožít tento prastarý svátek Imbolc v sobotu 1. února 2020 v Pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných hvozdů u České Třebové. 
Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si budou moci prohlédnout rekonstrukce staveb z různých období pravěku, dále si vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v chladném počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na Hromovládce.  

Akce se koná od 12.00 do 17.00 hodin.
Vstupné na akci je dobrovolné.


(Původní) hostinec na Horách postavili před 250 lety - bude se to slavit !

Přátelé...kamárádi….z dostupných análů je známo, že restaurace Hory bude letos slavit 250 let od svého založení a asi by bylo důstojné toto čtvrttisíciletí řádně oslavit... Takže tímto vás zveme jménem spolupořadatelů Michala Duxe Tomka , Aleše Váci Vacka, sponzora...(nechce být jmenován - vrozená skromnost :-) ) a také mým , na jedno malé superpředstavení ...zárukou kvality a nevšedního zážitku budou kapely Vision Days, Upside Down a Uzavretá společnost z Trenčína.
Nevšední zážitek se bude konat 13.3.2020 od 19. hodin. Těšíme se na vás.... M. Seďa
Poznámka: Výletní hostinec Na Horách čp. 351 má letos skutečně významné jubileum Hostinec s lázněmi zde byl vystavěn již v roce 1770 a Hory se potom postupně staly poutním místem. Lidé přisuzovali vodě ze studánky léčivou moc, k založení kaple na Horách pak došlo v roce 1787. Tuto první dřevěnou budovu pak požár v roce 1868 zcela zničil. Spáleniště pak koupil obchodník Jan Rybička , který zde rok na ro v roce 1869 nechal postavit novou budovu hostince se sálem. To byla rychlost!  Dnes si to nedovedeme vůbec představit...Podrobněji se budeme věnovat Horám v samostatném článku, možná to bude i na články dva nebo tři -  patří sem totiž též  povídání o Boženě Němcové, hostinském Klaschkovi a jistě i Felixi Křížkovi.... Historie Hor za to stojí.  Zatím připomínáme jeden historický snímek.... (mm)

  

Vyšel únorový Českotřebovský zpravodaj - ohlas

Hlavně že přišel 4 dny před ukončením měsíce a závěrka opět 14.2. Takový zpravodaj je o ničem, když informace o akcích konané od 15. dne budou k dispozici až za dva měsíce. Ale hlavně se tam nedostanou operativně informace, které můžou být důležité. Jak jsem psala. Je to jen o barevných obrázcích, protože zemřelí tam opět nejsou.  Přitom pro ty, kteří si nechávali zpravodaj posílat, to byla informace docela podstatná, stejně jako pro Třebováky, ale to jste nakonec psal. Inu jak psala paní Sychrová, musíme si zvyknout. I na ten nepovedený přehled akcí. Ale kupodivu trochu víc zvýraznili  názvy těch zařízení i když mohli ještě víc přitvrdit, aby to hned prásklo do očí.  VV


V automatických mlýnech bude nové sídlo Východočeské galerie. 
Pomohou evropské dotace

Vzájemná informovanost o připravenosti projektů v areálu Winternitzových automatických mlýnu byla tématem schůzky vedení Pardubického kraje, města Pardubic, architekta Lukáše Smetany a pracovníků zodpovědných za ITI Hradecko-pardubickou aglomeraci. Kraj byl kromě hejtmana Martina Netolického zastoupen 1. náměstkem Romanem Línkem a radní Hanou Štěpánovou. Za město Pardubice se jednání zúčastnil primátor Martin Charvát společně s náměstky Jakubem Rychteckým a Janem Nadrchalem.
„V areálu Mlýnů jsou připraveny projekty tří subjektů, a proto považuji za velmi důležité, abychom se všichni dotčení pravidelně informovali stavu příprav včetně podání žádosti o dotaci. Naše část je nyní ve stádiu vyhodnocování nabídek.   Chceme mít jistotu, že se všechny čtyři projekty připravované v areálu Automatických mlýnů posouvají kupředu. Další jednání, kde bychom si předali aktuální informace a sdělili termíny zahájení stavebních prací, proběhne v průběhu června,“ sdělil hejtman Netolický.
Podle 1. náměstka hejtmana Romana Línka by měl kraj v nejbližších měsících vybrat dodavatele svého projektu, který mění hlavní budovu Automatických mlýnů na sídlo Východočeské galerie. „Nejen mým přáním je, aby v nových prostorách bylo možné oslavit výročí 70 let od založení Východočeské galerie. Proto potřebujeme, aby stavba byla zahájena ještě v letošním roce, takže bychom v průběhu července chtěli podat žádost do ITI,“ uvedl Línek.
Město Pardubice připravuje Centrální polytechnické dílny a z Příhrádku by se měla do Mlýnů přesunout Galerie města Pardubic. „Těšíme se, že v areálu vznikne místo, kde se budou potkávat druhy umění s vědou a technikou, bude to prostor, který Pardubicím zatím chybí a krajské město si ho určitě zaslouží. Naším společným úkolem je projekt dovést do úspěšné realizace a získat maximum dotačních prostředků,“ okomentoval jednání primátor Pardubic Martin Charvát. „Přípravy na projektu vybudování Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic jako rekonstrukce a nástavby bývalého skladu mouky pokračují podle harmonogramu a v souladu s uzavřenými smlouvami, nyní připomínkujeme dokumentaci pro provedení stavby, na jaře bychom chtěli zahájit soutěž na dodavatele,“ shrnul stav příprav náměstek primátora Jakub Rychtecký.
Valy u Přelouče: ocelový most se po centimetrech posouval přes Labe 

V pondělí 27.1. se uskutečnil již druhý výsun ocelové nosné konstrukce na stavbě mostu mezi Valy a Mělicemi u Přelouče. Tento krok se stal nezbytnou součástí pro zprovoznění nového mostu přes řeku Labe. Doposud využívaný most typu Bailey dosloužil a bylo jej  třeba nahradit mostem novým. Na náklady stavby dosahující 258 milionů korun včetně DPH přispěje i Pardubický kraj. 
Náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš zodpovědný za dopravu sdělil: „Po vysunutí prvního taktu ocelové mostovky v délce 62 m, jež se uskutečnilo v prosinci, můžeme v těchto dnech spatřit vysunutí taktu druhého a to do délky 82 m. Montáž závěrečné části je plánovaná přibližně koncem února. Poté budou probíhat další pracovní úkony tak, aby most byl připraven k dopravnímu využití již letos v červnu.“ 
Při pondělním výsuvu se do pohybu dala ocelová kostra mostu o váze 403 t, na které je uloženo betonové bednění vážící 40 t. Celkem bylo tak manipulováno nad řekou s břemenem o celkové hmotnosti 443 t, a to po jednotlivých centimetrech. Po samotném výsuvu je dalším krokem montáž ocelové nosné konstrukce.  
Během únorového osazování třetí části se ocelová mostovka v hlavním poli sama nevynese a bez dočasných podpor v řece by se zhroutila. Tento stav bude změněn namontováním oblouku a svislých táhel v hlavním poli přes Labe. Tím bude dokončen přerod konstrukce v Langerův trám, což bude mít za následek vlastní samonosnost mostu. 
V současné době jsou Mělice a Valy spojovány provizorní lávkou, která byla vybudována náhradou za plánovaný přívoz. Pro občany Valů a Mělic je to výrazně komfortnější řešení fungující 24 hodin denně, bez čekání na lodičku.


Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

Příběh Eugenie Egertové – Ledecké  z České Třebové v nové knize
Již jen nejstarším obyvatelům našeho města je známé jméno prvorepublikového  nájemce zdejší Nádražní restaurace, Arnošta Egerta. Byl velice váženým  odborníkem ve svém oboru, vyučit se u něho číšníkem, to znamenalo pro každého jedince otevřené dveře ve všech restauracích na území celé republiky. Jméno Egert bylo zkrátka pojmem.
Egertovi přišli do našeho města z Kralup nad Vltavou v roce 1919. Egert byl po několik let vrchním číšníkem v Nádražní restauraci v Hybernské ulici v Praze (pozdější Masarykovo nádraží), poté působil jako šéf restaurace právě v Kralupech nad Vltavou. Do Třebové tedy přišel jako nájemce Nádražní restaurace, nacházející se tedy ještě v budově starého nádraží. Později, když bylo v roce 1924 otevřeno nynější  českotřebovské nádraží, přešli Egertovi, jako nájemci restaurace do nových zdejších prostor.
  • Restauratér Arnošt Egert měl  spolu s manželkou Marií jedinou dceru Eugenii. Její životní příběh by byl dobrým námětem na film. V současné době si jej můžeme přečíst v novém románu spisovatelky Jany Poncarové, nazvaném Eugenie. Příběh české hoteliérky, kterou vydalo v listopadu 2019 pražské nakladatelství Motto.   Více ZDE