Českotřebovský deník 307/2019 (7/11)
Nezůstalo jen u demolice Zedníkovy vily

Během dnešního dne 7. listopadu  zmizely z Hubálkovy ulice další stavby, které stály na jižní straně komunikace v areálu společnosti Korado.  Jejich likvidace nevzbudila mezi občany žádný rozruch, nevznikly tím ani větší potíže v dopravě.

Hudební pavilon Antonína Bennewitze v Javorce  má novou fasádu

Byla to ostuda, celé léto (a nejen to letošní, ale několik posledních let) jsme chodili na letní koncerty a jiné kulturní akce do Javorky a seděli před posprejovaným hudebním pavilonem. Město si dalo letos za svůj cíl toto změnit, což se však podařilo až nyní po letní sezóně. Doufejme proto, že nová čistá fasáda zde vydrží hodně dlouho. Nebyla totiž nejlevnější. Původně jsem si myslel, že by situaci klidně mohla spravit malířská štětka a kbelík s barvou. Bylo by to ovšem jen provizorní řešení. Nyní máme opravu provedenou důkladně. Věřme, že si toho budeme více vážit.  
 
Českotřebovský zpravodaj  v sešitovém provedení A5 v prosinci naposledy

Českotřebovský zpravodaj ovšem tím nezanikne, bude mít však nového vydavatele - Město Česká Třebová, tak jako tomu byl,o do roku 1990. Bude mít také nový formát A4. Nahradí tedy dosavadní Českotřebovské noviny, vycházející od poloviny roku 2016. Nový Českotřebovský zpravodaj  bude mít rozsah se zvýšený o 4 strany, bude zachována Společenská kronika, rubrika Historie  & osobnosti. Není třeba platit předplatné, do českotřebovských domácností bude distribuován  do schránek zdarma. Probíhá jednání za jakých podmínek bude také posílán (jako dosud) Třebovákům na adresy poštou po celé naší vlasti. Předpokládá se prodej za výrobní cenu také v okolních obcích v Rybníku,  Třebovici, Semaníně, Přívratu a v Dlouhé Třebové (prostřednictvím sítě prodejen Konzum), v těchto (i dalších) obcích však nebude možné pokračovat v přímém doručování do schránek předplatitelů tak, jak to dělal dosud soukromý vydavatel, doručování bude možné pouze poštou za úhradu poštovného. 
Českotřebovský zpravodaj  vychází letos 50. rokem, začalo se v roce 1970. Vydávání umožnilo tehdejší zřízení "Tiskárny MěstNV" v díle u Frimlů v Nádražní ulici, kde se podařilo soustředit   starší tiskařské stroje, ovšem dostatečně poruchové a problémové. Zastaralá tiskárna byla potom v osmdesátých letech nabídnuta k odprodeji rozvíjejícímu se JZD Džbánov, které slíbilo postavení nové tiskárny ve městě.
Pokračování článku ZDE

 

Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832                    

Českotřebovský deník na internetu bude pokračovat beze změn

Příprava internetového deníku je moje záliba, věřím, že se jí budu moci věnovat.  Dosud umožňovala prezentovat články dříve než vyjdou v tištěné podobě, později tam příspěvků přibývalo a nyní již jde vlastně o různá média. Zprávy v deníku musí být přece jiné než v měsíčníku. Navíc zde odpadá ta nešťastná logistika. Svět se zrychluje, dnes jsou daleko důležitější rychle podané zprávy a informace. Je pravda, že si je musíte přečíst v počítači a nikoliv na terase či zahradě, ale lze denně měřit návštěvnost a tím i adresnost a účinnost působení. A v případě Českotřebovského deníku není malá, 25 tisíc návštěv měsíčně je minimum.  Českotřebovský deník tedy zůstává, má svůj poměrně velmi rozsáhlý archiv a umožňuje rychle najít události v našem městě v posledních 20 letech. A to jinak jinde běžné není. Je pravda, že se celý projekt dá vypnout z hodiny na hodinu, ale  to není mým cílem. Za vytvořením takového množství článků je velká spousta práce a bude dobře, když bude znovu lépe utříděna a veřejně zpřístupněna. Českotřebovský deník na internetu je barevný, může mít spousty fotografií, které do tisku nedostanete, mohou zde být rychlé reportáže, videa. A můžete je sledovat doma, stejně jako v Austrálii. Na internetu tedy již dlouho je a bude Českotřebovský deník, nikoliv Českotřebovský zpravodaj, i když doména zůstává pořád stejná (je těžko nahraditelná) tedy www.zpravodaj.probit.cz.  Českotřebovský deník bude i proto, že je zatím nenahraditelný, i když nevylučuji, že se postupem času třeba změní na spíše vlastivědný projekt zaměřený na regionální historii. Uvidíme. (mm)
 
V Hliníkách zaPRŠÍ za každého počasí!

Klub Hliníky pořádá již 10. ročník karetní hry "PRŠÍ"! Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 9.11.2019. Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin. Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd., všem ženám, které mají radost ze hry i ze života. Teplý oběd zajištěn. Srdečně se na Vás těší krásnější polovina Klubu Hliníky".
 
Leo Express představil své nové vlaky pro regionální dopravu na Orlicku.

Na prezentační jízdu, která vedla také přes Pardubice a byla ukončena v Praze, dorazilo několik stovek návštěvníků. Vlaky si v rámci exkurze prohlédly i děti z mateřské a základní školy v Jablonném nebo zastupitelé obcí, ve kterých budou na své trase stavět. Leo Express vyjede v regionu s nízkopodlažními vlaky, ve kterých je samozřejmostí wi-fi nebo klimatizace, od 15. prosince. Ve vlacích bude platit krajský tarif IREDO a dopravce dnes zároveň spustil prodej vlastních jízdenek, které budou levnější než krajská jízdenka.
Na jednotlivé zastávky v Lichkově, Jablonném, Letohradu, Ústí nad Orlicí, Pardubicích a Praze dorazily stovky návštěvníků, kteří si nové jednotky prohlédly. Například v Jablonném si kromě starosty a místostarostky jednotky prohlédly i děti z místní mateřské a základní školy. Lidé se nejvíce zajímali o možnost přestupů nebo ceny jízdného a možnost nákupu jízdenek.
„V naších vlacích bude platit krajský tarif IREDO, díky kterému budou moci lidé snadno přestupovat na návazné vlaky a autobusy. Zároveň si mohou zakoupit jízdenky i přímo na spoje v síti Leo Express, které pro ně budou v průměru o několik korun levnější. Především cestující, kteří vlaky využívají pravidelně, tak při cestování s Leo Express ušetří,“ vysvětluje Škripko. Nákup jízdenek bude možný na pokladnách v Králíkách, Jablonném a Letohradě. Stejně tak přímo ve vlaku nebo na webu www.le.cz, kde jsou jízdenky již nyní v prodeji.
Leo Express na Orlicku nasadí celkem čtyři nízkopodlažní jednotky s kapacitou 120 míst pro sezení, ve kterých je samozřejmostí wi-fi či klimatizace. Umožněna je rovněž přeprava jízdních kol či lyží. Jednotky jsou díky nízkopodlažnosti uzpůsobeny také pro hendikepované a jsou vybaveny nájezdovou plošinou a bezbariérovou toaletou. Pátá jednotka pak bude umístěna v Letohradu a bude v případě potřeby nasazena jako záložní nebo pro posílení spojů. Nasazena bude také další elektrická jednotka ve standardu Leo Express, která region ve všední den spojí jako spěšný vlak napřímo s Prahou a od pátku do neděle také polskou Vratislaví. Připraveny jsou také návazné autobusové spoje na Dolní Moravu. K zajištění provozu má Leo Express již dostatečné množství personálu. Pro doplnění stavu nicméně plánuje přijmout další personál jako strojvedoucí, technické pracovníky nebo stevardy a pokladní.
 
Startuje hlasování o Alej roku 2019. Letos soutěží rekordních 96 adeptek

Od dnešního dne, 7. listopadu do 7. ledna 2020 mohou lidé hlasovat o devátou Alej roku. O přízeň bojuje 96 kandidátek  z celé republiky, což je dosud nejvíce v historii ankety. V Pardubickém kraji soutěží 7 alejí a stromořadí. Vítězku vyhlásí Arnika v lednu příštího roku a na jaře k ní umístí pamětní ceduli.
Pro Alej roku 2019 hlasujte na www.alejroku.cz
Nominované aleje v Pardubickém kraji
Lokalita
Druh
Zaječická jeřábová alej Na Příčnici
Jeřábová
Sakurová alej 9.května v Litomyšli
Sakurová 
Březová alej Studnice-Hlinsko
Březová
Lipová alej Hoješín
Lipová
Březové stromořadí za rybníkem Višňáry
Březová
Švestkové stromořadí u Podrážek
Švestková
Slatiňanská kaštanka
Jírovcová
 CHL vstoupila do 2. části soutěžního ročníku 2019/2020

Uvádím tabulky po 1. části soutěže a výše najdete také rozdělení týmů pro 2. část soutěžního ročníku po postupech a sestupech:
    

    

    

 


  • Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832