Českotřebovský deník 293/2019 (22/10)      

Pamětní medaile pro Boženu Ivanovou a Vasila Timkoviče  
Spolek Červené barety dnes předal dvěma našim spoluobčanům medaile připomínající 75. výročí od konce Karpatsko-dukelské operace, která probíhala na podzim roku 1944 na polsko-slovenské hranici.
Ocenění převzala paní Božena Ivanová a pan Vasil Timkovič, kteří se na bojích v Dukelském průsmyku osobně podíleli. Kromě válečných veteránů obdržel medaili také iniciátor dnešní schůzky Jaroslav Hubený a město Česká Třebová. Členové spolku tak předáním medaile do rukou paní starostky Magdalény Peterkové a pana místostarosty Dalibora Zeleného poděkovali za přístup, kterým se město staví k válečným veteránům.
 
Škoda, že nebude výstava Jaroslava Doležala k jeho listopadovým devadesátinám

Chtěl bych připomenout, že hned po Vašem zveřejnění programu českotřebovského muzea pro letošní rok (bylo v lednovém zpravodaji) jsem si dovolil muzeum upozornit na letošní devadesátiny malíře Jaroslava Doležala. A jak vidno zříti, nezaujalo to ani nikoho v muzeu, ani v Kulturním centru  Proto souhlasím s s možností  uspořádat  k jubileu Jaroslava Doležala třeba i pozdější krátkou výstavu jeho prací z poslední doby. Ovšem na co v jeho věku ještě čekat?
To Vysoké Mýto se k rodákovi a Sloupnice k sousedovi Jindřichu Šmégrovi postavili jinak – ve Vysokém Mýtě mu výstava končila v den narozenin, aby mohla návazně pokračovat ve Sloupnici, viz http://galerie-vm.cz/zpravy/item/759-jindrich-smegr-o-hledani (a tam Dernisáž),  https://orlicky.denik.cz/kultura_region/priroda-nezkritizuje-kdyz-ji-namaluji-podle-sveho-rika-jindrich-smegr-20180424.html, https://orlicky.denik.cz/kultura_region/poradaji-vystavu-k-jubileu-jindricha-smegra-20180609.html a https://www.sloupnice.cz/file.php?nid=1063&oid=6452861 (str. 12 a 16).
Miloslav Renčín
 
Jarní termín pro výstavu vznikl po dohodě

Pana Jaroslava Doležala vnímám jako osobnost celého regionu, jeho výtvarné práce si výstavu určitě zaslouží. Možná tematicky nezapadá do programových plánů městské výstavní síně nebo i městského muzea, kde pořádají výstavní akce spíše dlouhodobého charakteru, ale měla by se uskutečnit.  Myslím, že nepřízeň českotřebovských kulturních institucí je jen zdánlivá. Muzeum má ve svých sbírkách řadu obrazů Jaroslava Doležala a věřím, že se zde setkám s pochopením pro uspořádání jarní výstavy. Tento termín byl zvolen po dohodě s Jaroslavem Doležalem. Jako vhodné prostředí pro výstavu považuji Chalupu u Kateřiny, již loni jsem se zde setkal s velkým pochopením při organizování výstavy zaměřené k výročí 740 let města (obrazy na téma "Kostelíček"). Tehdy to byl složitý úkol soustředit obrazy velké spousty různých majitelů do jednoho výstavního prostoru. V případě "Jubilejní výstavy" Jaroslava Doležala by bylo zapůjčení obrazů jednoho autora a majitele daleko jednodušší.
Chtěl bych ještě dodat, že Jaroslav Doležal se těší dobrému zdraví scénář výstavy  pomalu připravuje. Bude to tedy jistě další zajímavá výstava, která bude mít také dobrou návštěvnost, i když bude třeba jenom třídenní.  (mm)

Pronajmu dlouhodobě slunný byt 3 + 1 v České Třebové volný od 1. 12. 2019. Tel. 603 795 005




PRONAJMU NEBYTOVÉ PROSTORY V ZAVEDENÉM STUDIU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ. HLEDÁME KOLEGYNI KOSMETIČKU, MASÉRKU NEBO NEHTAŘKU. Více info na 605 940 684

Technohrátky v Litomyšli navštívili studenti z Gruzie

Do Pardubického kraje přijeli na studijní pobyt žáci a učitelé z Gruzie. Jedná se o dlouhodobý projekt mezi Pardubickým krajem a gruzínským regionem  Mccheta. Během svého pobytu v kraji hosté navštívili i Litomyšl. Zúčastnili se zde projektu Technohrátky na SZTŠ Litomyšl. 
Studenti a jejich učitelé měli možnost vidět v praxi nejen vázání květin a virtuální sváření, ale i chov exotických zvířat. Spolu s nimi přijeli zástupci  z partnerských škol Gymnázia Svitavy a SZeŠ Lanškroun, kteří se studentům během pobytu v Pardubickém kraji věnují. 
„Jsem velmi ráda, že jsme mohli navštívit vaši zemi. Pro naše studenty je to velmi dobrá zkušenost. Viděli a naučili jsme se mnoho praktických dovedností. Odvážíme si hodně informací z vašich škol do těch našich gruzínských. Jsem ráda, že se vztah mezi našimi zeměmi prohlubuje,““ řekla Mariam Abeliani, manažerka projektu z Gruzie.  Kromě programu ve škole byla připravena také prohlídka města. Skupinu z Gruzie zaujala zejména návštěva piaristického chrámu Nalezení svatého Kříže, ale například i náměstí. 
 
Kulturní centrum Česká Třebová oznamuje:

1. Představení ZEBRA s Ondřejem Vetchým se z důvodu nenalezení vhodného termínu
odkládá na leden 2020.
2..
BONUSové představení pro Divadelní předplatné Podzim 2019 se koná
v sobotu 30. 11. 20119 v 19.00 hod. Prosím zakupte si vstupenku s 50% slevou.
3. Nově zadané akce již budou mít číslované přístavky.
4. Od listopadu BIO SENIOR opět od 17.00 hod.

 
19. Krajská konference environmentálního vzdělávání 

Ekocentrum Paleta spolu s Pardubickým krajem uspořádaly Krajskou konferenci environmentálního vzdělávání. Účastníci akce z řad pedagogů se měli možnost seznámit s novinkami v oblasti environmetální výchovy a její podpory ze strany Pardubického kraje. 
„Cílem konference je setkávání pedagogů environmentální výchovy, kteří se dozvědí, jakým způsobem podporujeme jednotlivé projekty v oblasti ochrany životního prostředí. V nedávné době jsem navštívil zemědělskou školu v Chrudimi, kde se snaží přeměnit bioodpad za pomoci bakterií a  žížal v humózní kompost. A to je jen jeden z příkladů dobré praxe v oblasti ochrany přírody. Dalším příkladem byla i sobotní výsadba stromků ve spolupráci s Lesy ČR. Protože řešení kůrovcové kalamity pouze na sociálních sítích problémy v oblasti ekologie nevyřeší. Děkuji vám proto za vaši práci, kterou v oblasti výchovy ekologie vykonáváte,“ sdělil radní Václav Kroutil. 
Cílem Pardubického kraje v oblasti EVVO je podpora rozšíření sítě škola zaměřených na komplexní ekologickou výchovu a pokračovat začleňování EVVO do života škol. S tím souvisí i dotační tituly, které tyto aktivity podporují. „V letošním roce jsme podpořili 80 projektů v celkovém finančním objemu 415 tisíc korun. Je to o sto tisíc korun více než v předchozím v roce,“ informoval Václav Kroutil.
Zástupci Ekocentra Paleta prezentovali svou činnost v uplynulém roce a informovali o akcích i projektech v roce 2020, kdy oslaví 30 let své působnosti. Odpoledne patřilo dílnám a seminářům na téma popularizace pitné vody, vzdělávacímu programu o klimatických změnách nebo o vylepšeních rodinných domů, aby byly přátelštější k životnímu prostředí.
 
Nominujte svou Alej roku 2019. Uzávěrka je koncem října

O titul Aleje roku spolku Arnika bojuje zatím 5 alejí z Pardubického kraje mezi 55 z celé republiky. Lidé si mohou připomenout celosvětový Den stromů, který proběhl v neděli, právě nominací své nejoblíbenější aleje nebo stromořadí. Na vítěze čeká let balonem a spousta dalších milých cen. Autor nejkrásnější fotografie získá novou digitální zrcadlovku. Čas zbývá jen do konce října.
Dosud nominované aleje v Pardubickém kraji
Název
Druh
Místo
bříza
Hlinsko
březová
Višnáry u Litomyšle
lipová
Hoješín u Seče
sakurová
Litomyšl, ulice 9.května
jedlé kultivary jeřábu
Zaječice, Na Příčnici

Přijďte se podívat na oslavu 28. října do Litomyšle

Srdečně zveme širokou veřejnost na tradiční oslavu vzniku samostatného Československa. Veterán klub Litomyšl ve spolupráci s Četnickou pátrací stanicí Pardubice, Sborem paní a dívek a městem Litomyšl na 28. října 2019 připravil oblíbenou Jízdu za T.G.M.
Program:
8.00 - 9.00 hod.            Výstava historických vozidel na Smetanově náměstí
9.00 - 9.30 hod.            Spanilá jízda historických vozidel k sokolovně
10.00 hod.                    Pietní akt u pomníku obětem první a druhé světové války
11.00 hod.                    Přejezd do Vlčkova
12.00 hod.                    Uctění památky T.G.M.
12.00 - 13.00 hod.       Výstava historických vozidel ve Vlčkově
 
Zájezd na muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  
 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová

Listopadová dílna Klubu Červenka

bude z důvodu nemoci zrušena.






  •