Českotřebovský deník 296/2019 (27/10)      
Náhradní ocelový most přes Třebovku smontován                

V sobotu se pracovalo skutečně až do večera a základ nového mostního provizória můžeme obdivovat. pro ty co sem dnes v neděli 27/10 nezašli, mohu nabídnout snímky Vojtěšky Vohralíkové. Nosnost provizorního přemostění bude dostatečná u pro nákladní vozidla s určitým omezení, budou tudy jezdit autobusy linky do Skuhrova. Během příštího roku by měl být nový most postaven a provizorium bude moci zmizet.  Bude ovšem třeba následně dořešit  obnovení zábradlí tak, aby ladilo s novým mostem.

Prohra Kohoutů v Chocni 4 : 7

Špatný začátek i konec, takový byl nedělní zápas Kohoutů v Chocni, kde prohráli 4:7. Ve druhé minutě prohrával náš tým 0:2, postupně srovnal krok i skóre (4:4), jenže ve třetí třetině spálil velké množství šancí a naopak sám třikrát inkasoval. Poděkování fanouškům, kteří za mužstvem vycestovali a fandili.
Jak dopadly zápasy tohoto posledního kola 1. části:
Světlá n. S. Světlá n. Sázavou 5  -  6 HC Moravská Třebová Mor. Třebová
Chotěboř HC Chotěboř 7  -  4 HC Litomyšl Litomyšl
Choceň HC Choceň 7  -  4 HC Česká Třebová Česká Třebová
Hlinsko HC Hlinsko 5  -  3 TJ Lanškroun Lanškroun

 

 

 


Přebor ČR v judu žactva – Mladá Boleslav

O víkendu ve dnech 19. a 20. 10. 2019 se konal Přebor České republiky v judu mladšího a staršího žactva. Do sobotní části, v níž se utkalo o cenné kovy celkem 408 mladších žáků a žákyň z celého Česka, jsme vstoupili se dvěma svěřenci. Lukáš Krása skončil hned v prvním vyřazovacím kole. Jediná žákyně v soutěži, Beáta Zemánková, jela do Boleslavi s vysněným cílem – medailí. První dvě vyřazovací kola zvládla a těžké soupeřky dokázala porazit. Bohužel v semifinále udělala chybu a musela tak jít do boje o bronz. Tam narazila na soupeřku z JK Pardubice a musela se tak spokojit s 5. místem.
V neděli se o cenné kovy utkali starší žáci a žákyně a JUDO Česká Třebová mělo v ohni 2 želízka – Alexandra Patakiho a Davida Martince, kteří se museli na přebor kvalifikovat z celostátního Českého poháru. Saša bohužel doplatil na nemocnost v uplynulých týdnech a skončil, stejně jako v sobotu Lukáš, v 1. kole. David 1. kolo zvládl, avšak ve 2. kole narazil na lepšího borce, který ho „vytáhl“ do oprav a tam David ukončil svou letošní cestu za republikovou medailí.
Věříme, že v příštích letech se situace v dobré obrátí.
 
Slavnostní večer k výročí 17. listopadu 1989              

V neděli 17. listopadu se  ve velkém sále Kulturního centra uskuteční slavnostní večer k 30. výročí sametové revoluce. Na večeru zazní projevy vedení města a  vystoupí  českotřebovské soubory: 
Smíšený pěvecký sbor Bendl, sbormistr Josef Menšík a David Lukáš
Žáci a učitelé Základní umělecké školy Česká Třebová
Dětský pěvecký sbor Kajetánek, sbormistr Petra Kotyzová
Taneční orchestr pod vedením Milana Špičáka
Žáci literárně dramatického oboru
Moderuje: Jana Voleská
Vstupné volné, na akci je nutné si vyzvednout místenku na Informačním centru v Městské muzeu nebo 1 hodinu před akcí na pokladně KC. Začátek  je již v 18.00 hodin !!!
 
ČESKÁ REPUBLIKA SLAVÍ SVÁTEK
NÁŠ KRAJ SE PREZENTOVAL V PAŘÍŽI!

V pondělí 28. října slavíme náš "Den nezávislosti" - již 101. výročí založení nezávislého československého státu.
Dostali jsme úžasnou příležitost odprezentovat Pardubický kraj na oficiální státní recepci na naší pařížské ambasádě. Pozvánka pro 1200 hostů z celého světa zněla nejen jménem velvyslance Petra Druláka, ale tentokrát i naším jménem. A hostů přijelo skutečně mnoho, údajně přes pět set. Velvyslanci, ataché či vojenští přidělenci ze zemí snad ze všech kontinentů, členové Sokola, a další. Společně s kolegy z partnerského Regionu Centre - Val d'Loire a panem velvyslancem Drulákem jsme vítali hosty na české půdě v Paříži.
Myslím, že jsme byli jako kraj dobře vidět. Občerstvení v podobě studené kuchyně připravili žáci SOŠ a SOU Polička, květinou výzdobu pak žáci Střední škola zahradnická a technická Litomyšl a o hudební doprovod se postarali posluchači Konzervatoř Pardubice. Naše krajské Východočeské muzeum - Zámek Pardubice prezentovalo úspěšnou výstavu "Od tolaru k dolaru" a Destinační společnost Východní Čechy měla stánek plný materiálů a předmětů o našem kraji. Akci všichni zvládli na velmi vysoké úrovni.
Prostory naší ambasády jsou vskutku reprezentativní. Ostatně nachází se asi 300 metrů od Eifelovy věže, na kterou je nádherný výhled z terasy v pátém patře velvyslanectví. Považuji oslavu za skvělou možnost ukázat krásy kraje a přitom ve formě praxe zapojit žáky a studenty, aby si vyzkoušeli, co taková státní recepce obnáší.

Úspěch numizmatické výstavy Východočeského muzea si v Paříží vyžádal její pokračovaní

Důležitým hráčem v rozšiřování povědomí o České republice ve Francii je jednoznačně České centrum v Paříži. Na stejné adrese spolu s ním sídlí také další české agentury jako CzechTourism a CzechTrade. S těmito institucemi se v rámci cesty do Francie setkali také zástupci Pardubického kraje, Destinační společnosti Východní Čechy a Východočeského muzea, které právě v prostorách Českého centra obnovilo numizmatickou výstavu „Od tolaru k dolaru.“
„České centrum je velmi aktivní v rámci prezentace české kultury a to v rámci různých výstav, koncertů a akcí pro Francouze a krajany, kteří v Paříži žijí. Důležitou roli sehrává také v rámci propojování francouzských umělců pro jejich možnou prezentaci u nás. Jedou z těchto akci je také festival Frankoscény, který se každoročně koná v Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s ředitele Východočeského muzea Tomášem Libánkem a ředitelem Českého centra Jiřím Hnilicou znovuotevřel numizmatickou výstavu s názvem „Od tolaru k dolaru“, která již v Paříži slavila velký úspěch, když ji během dvou dní vidělo téměř tisíc lidí.
České centrum v Paříži je součástí sítě, do které spadá dalších 22 příspěvkových organizací Ministerstva zahraničních věcí. Kromě samostatného pořádání výstav, koncertů a dalších kulturních akcí spolupracuje na řadě dalších aktivit včetně propojování divadelních souborů, hudebníků a umělců. Celkově ročně pořádá centrum 180 kulturních akcí. Velmi známým místem nejen pro krajany, ale také místní, je Paris Prague Jazz Club, ve kterém každý pátek České centrum organizuje koncerty především českých interpretů.
CzechTourism
S ředitelkou francouzské pobočky CzechTourismu Marií Muchovou byla řeč o možné prezentaci Pardubického kraje pro francouzské turisty, kterých v posledním roce dorazilo do České republiky na 290 tisíc. Tomu napomáhá také devět destinací, které jsou letecky propojené s Prahou. „Česká republika samozřejmě není pro Francouze na předních příčkách žebříčku, ale i tak po několika letech stagnace počet turistů narostl. Jedná se o tři skupiny, mezi kterými hrají prim starší lidí, poté páry přijíždějící většinou na prodloužené víkendy a následně mladí lidé, kteří jezdí především do Prahy za zábavou,“ uvedl hejtman Netolický, který se zajímal také o nastavení komunikace s Destinační společností Východní Čechy.
 
Pronajmu dlouhodobě slunný byt 3 + 1 v České Třebové volný od 1. 12. 2019. Tel. 603 795 005


Pozvánka do Malé scény   

Trio KUH – Köhldorfer –Uhlíř—Helešic - jazz
EDI KÖHLDORFER- KYTARA studoval klasickou kytaru na universitě v Grazu a a jazzovou kytaru      na konzervatoři  ve  Vídni a proto se cítí doma  jak v klasické  tak i v jazzové hudbě.
FRANTIŠEK UHLÍŘ  - BASS Absolvent konzervatoře v Brně.(1965-1971) Dlouhá léta byl členem skupiny SHQ Karla Velebného, Baroque Jazz Q a skupin pianisty E.Viklického a v roce 1987 založil vlastní skupinu „FUT - František Uhlíř Team.“
JAROMÍR HELEŠIC – DRUMS vyrůstal na jižní Moravě v Mikulčicích. Od konce 60 let žije v Praze, kde působil v různých jazzových formacích  (Jazz Half Sextet, Jazz Nova)  než zakotvil ve skupině kontrabasisty Luďka.Hulana  
Datum: 05. 11. Malá scéna Česká Třebová začátek v 19.00 hodin vstupné: 150,- Kč



PRONAJMU NEBYTOVÉ PROSTORY V ZAVEDENÉM STUDIU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ. HLEDÁME KOLEGYNI KOSMETIČKU, MASÉRKU NEBO NEHTAŘKU. Více info na 605 940 684

Kulturní centrum Česká Třebová oznamuje:

1. Představení ZEBRA s Ondřejem Vetchým se z důvodu nenalezení vhodného termínu
odkládá na leden 2020.
2..
BONUSové představení pro Divadelní předplatné Podzim 2019 se koná
v sobotu 30. 11. 20119 v 19.00 hod. Prosím zakupte si vstupenku s 50% slevou.
3. Nově zadané akce již budou mít číslované přístavky.
4. Od listopadu BIO SENIOR opět od 17.00 hod.

Listopadová dílna Klubu Červenka

bude z důvodu nemoci zrušena.


 




  •