Českotřebovský deník 311/2019 (11/11)

Česká Třebová si připomněla Den veteránů


Bylo to jistě méně okázalé, než v loňském roce, kdy jsme si připomínali právě 100 let od konce I. světové, neboli Velké války.  Celá vzpomínková slavnost se tradičně uskutečnila u památníku padlým vojákům z II. světové války v areálu škol v  Habrmanově ulici. Po položení věnců a květin představiteli města a československé branné moci Vzpomínku uvedla starostka města Magdaléna Peterková a s hlavním projevem vystoupila ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská. Projev zaměřila k výročím, které přináší měsíc listopad v roce zakončeném devítkou. Připomněla také  výročí konce té strašné války, kterou už nikdo z nás nepamatuje, ale i další události.  Jsou vztažené k roku 1939,  spojené s osudem Jana Opletala a následným, uzavřením  českých vysokých škol a také události, které nastaly potom o padesát let později. Události ze 17. listopadu 1989  vyústili v dnes oslavovanou a připomínanou "Sametovou revoluci", která nám po letech přinesla skutečnou svobodu.

Slavnost proběhla důstojně a dobré účasti českotřebovské veřejnosti. Letos bez přímé účasti dechové hudby, která zde tradičně v posledních letech  vytvořila všechny tyto události ještě slavnostnější. Pevně věřím, že až se zde na připomínce Dne veteránů setkáme příští rok, tak se již dočkáme plně upraveného prostranství u škol a opravených nápisů na památníku, ke kterému klademe několikrát v roce květiny. Nedávno dokončená rekonstrukce  základní školy zde zatím definitivní úpravy prostranství neumožnila.  Více ZDE


VDA Česká Třebová získala ocenění TES Awards v Helsinkách

Ve středu 16. října se v Helsinkách uskutečnilo předávání cen The Entrepeneurial School Awards v rámci Evropského týdne odborných dovedností. Tento 5. ročník přinesl výběr až 34  inovativních akademických i odborných škol z 22 evropských zemí. Tyto instituce získaly ocenění pro špičkovou vizi a vynikající realizaci vzdělávacích programů pro podnikání. Ocenění TES Awards je každoročně předáváno pod hlavičkou neziskové organizace JA Europe.

Na předávání cen TES Awards v Helsinkách se setkalo až 62 ředitelů škol a učitelů, kteří získali ocenění. Osobně jsem velice hrdý, že nominaci a ocenění za rozvoj podnikatelských dovedností získala právě kolegyně učitelka z naší školy. Vím, že do své práce dává skutečně maximum a dokáže tak motivovat řadu studentů k novým výzvám. JA EUROPE TES AWARDS je milým poděkováním za dosavadní práci Jarky i několika týmů našich studentů,” komentuje úspěch Jan Kovář, ředitel Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové.  Více v samostatném článku ZDE


Vrtulník v práci nad Parníkem

Bylo to v neděli kolem poledne. Vrtulník objednaný v Ostravě přiletěl  na českotřebovské letiště počkal zde do rána pilot obhlídl situaci a se zavěšeným sloupem obletěl město a sloup hned na první pokus umístil přesně na místo pod sjezdovkou Peklák. Byla to mistrovská práce. K tomu jsou také zajímavá čísla o tom, kolik to všechno stálo nebo kolik paliva bylo pro celou akci zapotřebí. . Protože je nemám ověřená, tak neuvádím. Děkuji za pohotové video neznámému  autorovi, ze kterého jsou vystřiženy uvedené obrázky. 

Konečně je Česká Třebová průjezdnější


Na průtahu I/14 dodělávají pracovníci firmy Eurovia poslední práce, aby se pak příští rok dali do chodníků a tím celé dílo završí. Nyní se již dá projet městem bez čekání u semaforů, zbývá dokončit Litomyšlskou ulici.   (mm)


Třebovice = jazykový oříšek?

Úřad zeměměřický a katastrální trvá na své webové stránce na "Třebovicích" Není sám, jsou i další oficiální weby.
Nedávno jsme se i s pomocí posudku Ústavu pro jazyk český věnovali správnému používání názvu obce Třebovice, abychom zjistili že odborníci na slovo vzatí preferují číslo jednotné a tedy název TA Třebovice, i kdy tím dělají v používání tohoto názvu zmatek.
Mnoho lidí z okolí stále a systematicky používá v názvu pro Třebovice číslo množné a podobně jako ostatní obce tohoto typu názvu Pardubice, Němčice, Chvaletice, Morašice..., nebo třeba ty Třebovice u Ostravy. Jazyk český se mění tak, že se zjednodušuje a odstraňují se výjimky, za které lze považovat i zavedení jednotného čísla pro naši blízkou obec.  Je otázka, zda se s tím dá něco dělat, a také i to zda se s tím má něco dělat. Je to především na obci samotné a ta je zřejmě rozhodnuta používat jednotné číslo, tak jí to bylo potvrzeno dopisem z Ústavu pro jazyk český v devadesátých letech. Autorkou tohoto posudku je ovšem právě manželka ředitele Ústavu pro jazyk český pana Doc. dr. Karla Olivy, Který  pak napsal nedávno poslední posudek pro paní Vojtěšku Vohralíkovou z České Třebové napsal ředitel  zmíněného ústavu pan docent Oliva, potvrdil jednotné číslo, ale myslím, že ne zcela definitivně.  Máíme dva posudky doporučující užívat jednotné číslo, ale vznikly v jedné rodině. Pak je shoda těch dvou posudků vlastně logická. Proto stále je a pořád bude mnoho lidí a dnes i webových stránek, kde toto doporučení užívat jednotné číslo v názvu obce dodrženo není.  Můžeme si myslet o autorech  uvedených textů co chceme, ale zmatek v názvu obce tím neodstraníme.
Docela mě totiž "dorazilo" zdůvodnění pana docenta Olivy, který uvažuje tak, že (TA) Třebovice získala název od  jména Třebová, tak jako konvice od názvu konev. Nikde jsem takové zdůvodnění ještě nečetl a myslím, že není pravdivé. Oba názvy Třebová a Třebovice vznikly nezávisle na sobě (dokonce jsou názory, že Třebovice vznikly dříve (Mgr. Štěpán Gillar) a zejména Třebovice měly uváděné především německé jméno. Zdá se mi tedy to zdůvodnění docela "uměle vyrobené". Tím vznikla zvláštnost, která se ovšem vymyká běžnému používání a je tedy odsouzená  ke zrušení. Proto myslím, že by Třebovice měla opustit svoje jednotné číslo a přidat se k "mainstreamovému" proudu  a tím zajistit, že se název obce nebude komolit. Dojde k vítanému zjednodušení a nic velkého se přitom nestane.  Rozhodnout  o tom má právo asi jenom obecní zastupitelstvo obce. (mm)
Výstava fotografií Josefa Sudka v orlickoústecké Galerii pod radnicí

Je to vlastně !dvouvýstava". Byla ve čtvrtek 7. listopadu zahájena v Galerii pod radnicí. První část odkazuje na autorovu tvorbu V ATELIÉRU a druhá je zaměřena na OBRAZY A ODRAZY. Černobílé fotografie zdůrazňuje zajímavá adjustace a návštěvníka výstavou provede podrobný popis každého vystaveného obrázku.
Pro výstavu V ATELIÉRU vybrali kurátoři fotografie z ateliérů pražských umělců, jejichž tvorbu Sudek systematicky dokumentoval. Vedle ateliérů Emanuela Famíry, Františka Zikmunda a Viléma Plocka můžete nahlédnout do pracovny malíře Andreje Bělocvětova, jehož se Sudkem pojilo pevné přátelství, nebo Oty Janečka, který rovněž patřil mezi Sudkovy blízké přátele.
Pro expozici OBRAZY A ODRAZY jsou vybrány snímky, které zachycují malby a kresby Sudkovi blízkých autorů, například Emila Filly nebo Josefa Navrátila. Vedle nich se prezentují fotografie z autorovy volné tvorby, které odráží téma fotografovaných obrazů.
Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí do 30. listopadu.
Josef Sudek (17. března 1896 Kolín – 15. září 1976 Praha) byl významný český fotograf pražských motivů, ateliérových aranžmá, zátiší, reportáže, krajiny i reklamy. Začal fotografovat ve svých 17 letech. Svá vrcholná díla vytvořil ve zralém věku - poté, co rezignoval na vlivy moderních proudů. Ve 30. letech odrážely jeho fotografie především vnější svět a teprve od 40. let našel obratem k sobě samému svou nezaměnitelnou tvůrčí podobu, díky které je známý i v zahraničí. (Zdroj: www.ustinadorlici.cz.)


Do interní ambulance a diabetické poradny Městské polikliniky v České Třebové hledám zdravotní sestru. Nástup l. l. 2020, velmi dobré platové podmínky, úvazek 0,75 , případně l,00, pěkné pracovní prostředí, 5 týdnů dovolené, 3 dny jako sick days, příspěvek na obědy.

Předpokladem  je příslušná  kvalifikace a určitá praxe, schopnost empatické komunikace, spolehlivost.
Za nabídky děkuje MUDr. Hana Fialová, kontakt: 465 534 236  v pracovní dny, mail:
interna.hanafialova@seznam.cz



Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832                    



Řidiči jezdí z Pardubic do Dašic po novém kruhovém objezdu

Řidiči jezdí na trase z Pardubic do Dašic bezpečněji. Na křižovatce silnic II/322 a III/2983 je nový kruhový objezd. Stavbu financuje Pardubický kraj s přispěním dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Celkové náklady jsou více než 19 milionů korun. Slavnostního uvedení do provozu se zúčastnil také náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
„Tato stavba je dalším střípkem do mozaiky plynulým průjezdem Pardubic. Nebezpečnou křižovatku, která byla evidována jako nehodová lokalita, nahradila okružní křižovatka, která pomůže východní části Pardubic a také firmám, které v blízkosti podnikají,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš, který si také pochvaloval délku stavby, která začala v srpnu. „Dokončení je o 80 dnů dříve, než se stavební firma smluvně zavázala,“ doplnil náměstek Michal Kortyš.
Pardubický kraj hradil ze svého rozpočtu zhruba 12,3 milionu korun a Státní fond dopravní infrastruktury přispěl z dotačního projektu bezpečnosti částkou téměř 6,9 milionu korun.
Součástí stavby je nové veřejné osvětlení a autobusové zastávky a byly provedeny přeložky inženýrských sítí.
Na vybudovanou okružní křižovatku naváže plánovaná přeložka silnice II/322 z Černé za Bory do Dašic, která je součástí přivaděčů k dálnici D35.